hirdetés

Full text search

hirdetés főnév -t, -ek, -e [ë, e]
1. A hirdet igével kifejezett cselekvés, eljárás, közlési mód (főleg az igének az 1–3. és 5. jelentésében). Hirdetés útján kerestette eltűnt kutyáját.  Házassága … komoly dolog, … ki is hirdették … Pedig a háromszori hirdetés időközeiben egy örökkévalóság fekszik. (Jókai Mór) || a. Az a tény, hogy vki, vmi hirdet (vmit). Az áruház, a cég, az igazgatóság hirdetése. || b. Az a cselekvés, hogy vmit (ki- v. meg)hirdetnek; vminek közzététele, nyilvánosságra hozatala. Közkegyelem hirdetése; vki nagyságának hirdetése; a jobb jövő hirdetése; új eszmék, tanok hirdetése; árleszállítás, olcsó könyvvásár hirdetése.
2. E közlés tartalma és nyelvi formája, írott v. (főként) nyomtatott, ill. rádióban, televízióban elhangzó, közvetített, filmen vetített stb. alakja, szövege. Eljegyzési, házassági hirdetés; felvételi, pályázati hirdetés; fizetett, ingyenes hirdetés; képes, szöveges hirdetés; iskolai, hivatali, üzleti, vállalati hirdetés; utcai, vasúti hirdetés; a hirdetés díja, terjedelme. Hirdetést ragasztott ki a hirdetőoszlopra, a kapura. Hirdetést tett közzé a lapokban. Elolvasta a hirdetéseket. A lapok, vasárnap sok hirdetést közölnek.  Egy hirdetést hoz valamennyi lap. (Arany János) Vizsgálom a Friss Újság hirdetéseit. (Gelléri Andor Endre) Hirdetést is tett közzé az újságba. (Nagy Lajos)
Szóösszetétel(ek): 1. hirdetésgyűjtés; 2. apróhirdetés; bérlethirdetés; eredményhirdetés; hithirdetés; igehirdetés; ítélethirdetés; kishirdetés; lakáshirdetés; parancshirdetés.
hirdetési.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir