hizlal

Full text search

hizlal [i v. í] ige -t, -jon
1. tárgyas <állatot> azért v. úgy táplál, etet, töm, hogy minél több zsírja, húsa legyen. Disznót, libát hizlal.  Levegőt eszem, igéret töltelékkel. Kappant se hizlalnak így. (Arany JánosShakespeare-fordítás) Az asszony olykor ludat s olykor disznót hizlal. Abból fizetik a házbért. (Gárdonyi Géza) || a. tárgyas <Embert, ritk. hasat> azért táplál, hogy kövérebb legyen. (bizalmas, kissé durva) Hizlalja a hasát: sokat eszik. Hiába hizlalsz, nem fog rajtam az étel.  Légy hatalmas férjeden, S büntetésül addig hizlald, Mig mozogni s enni tud. (Vörösmarty Mihály) || b. tárgyas (bizalmas, rosszalló) <Embert> ennivalóval bőven ellát, eltart. Sok léhűtőt hizlal a házánál. Azt hiszed, hogy ingyen foglak itt hizlalni? || c. (tárgy nélkül) <Főleg étel> a hízást elősegíti. A kövér hús, a sör hizlal.
2. tárgyas (átvitt értelemben) Vmit testesebbé, nagyobbá, duzzadtabbá tesz. Az eső hizlalja a búzaszemeket.  Elég vastag a corpus juris [= a törvénytár], még vastagabbra akarod hizlalni? (Vas Gereben) Oh kabát: Illik-e most idehagynod engemet, Csak azért, hogy nem hizlalom a zsebed? (Arany János)
3. tárgyas (átvitt értelemben, ritka) Jeget hizlal: öntözi a jeget, hogy a ráfagyó víz vastagítsa.
4. tárgyas (átvitt értelemben, rosszalló) Munkájával vagyonossá tesz, gazdagít vkit. A munkások verejtéke hizlalta a tőkéseket.  Nem azért kínlódik … az ember, hogy hiénákat hizlaljon a maga keresetével. (Móricz Zsigmond)
5. tárgyas (átvitt értelemben, népies) A szemét hizlalja vmin: gyönyörködik vmiben, legelteti rajta a szemét.
Igekötős igék: felhizlal; kihizlal; meghizlal.
hizlaltat.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir