irtás

Full text search

irtás főnév -t, -ok, -a
1. Az irt (1, 2) igével kifejezett tevékenység, eljárás; az a cselekvés, hogy vmit irtanak; pusztítás. Gaz, gyom, haszontalan növények irtása; ágak, fölösleges hajtások irtása; bokrok, fák irtása; a burgonyabogár, az egerek, a férgek, a patkányok irtása; a hernyók irtása a gyümölcsösben.
2. Általában pusztítás, megsemmisítés, gyilkolás. Az ellenség, a foglyok irtása.  S marad hely a szégyen számára ott, hol a bosszúnak, az irtás dühének kell csak lakni? (Jókai Mór) || a. (átvitt értelemben, ritka) Vminek megszüntetése. A bűnök, a visszaélések irtása. || b. (bizalmas) (Nagy) irtást rendez, tart: kiselejtez, megsemmisít. Nagy irtást rendezett a jegyzetei, könyvei közt.
3. <Erdőgazdaságban> a törzseknek tuskóstul való kidöntése, ill. a földben maradt tuskók és gyökerek kiszedése. Az irtás rendszerint téli munka, s többnyire csoportosan végzik. Az irtás során a kisebb fákat is kivágták.
4. <Erdőben> így megritkított, kiirtott rész, terület, ahol a földben maradt gyökerekből rendsz. bozót keletkezik. Felszántották az irtást.  Töri a vadkan az „irtást”. (Arany János) Az irtás szélén … mindjárt a puszta következik. (Tömörkény István) || a. Művelésre fogott ilyen terület. Az irtás pihent földje bő termést ígér. Kukoricát vetettek az irtásba. Fenyőfa csemetékkel ültették be az irtást.
Szóösszetétel(ek): 1. irtásföld; irtásterület; 2. családirtás; erdőirtás; gyomirtás; patkányirtás.
irtási; irtásos.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir