karó

Full text search

karó főnév -t, -ja
1. Egy-két m hosszú, egyik végén rendsz. kihegyezett, vékonyabb farúd, amelyet a földbe vernek támasztékul, fiatal fa(csemete) v. némely növény (szőlő, paradicsom, futónövények) mellé. A szőlőt karóhoz kötözik. Szóláshasonlat(ok): úgy ül (v. áll), mintha karót nyelt volna: egyenesen, mereven ü. (v. á).  De a kertész eljövendő, S más karóhoz elkötend ő, Szegény rózsák, titeket. (Kisfaludy Sándor) A természet azért rendeli a karót a gyenge paszuly mellé, hogy egyenesre növessze. (Mikszáth Kálmán) || a. Általában földbe verhető rendsz. rövidebb farúd különféle célra; cövek. ® Terítő karó.  Az ágas karót a homokba szúrta …, s a lapos bográcsot ráakasztotta. (Tömörkény István) Az országúttól húsz-harminc lépésnyire, vastag karóhoz kötve, rémesen megdagadt tehén állt. (Kuncz Aladár) A parton tömzsi karók, … messzebb fölfelé a vízen egy kikötött uszályhajó. (Nagy Lajos)
2. (néprajz) Földbe erősített, fokokkal ellátott létraszerű magas pózna, melyre felmászva nagyobb területet áttekinthetnek; látófa.  A csősz fölment a karóra, amelyről szét szokott tekinteni a birodalma fölött. (Tömörkény István)
3. Régi kivégzési eszköz: földbe ásott, felül kihegyezett rúd, amellyel (beleültetve) felnyársalták az áldozatot. Karóba ® húz vkit.
Szólás(ok): láttam én már karón varjút: a) nem kell úgy hencegni; nem ijedünk meg a nagyhangú fenyegetéstől; b) ismerem már az ilyet; láttam már ilyen csodát; ld. még eb.
Szóösszetétel(ek): 1. karófej; karóhegy; karóverő; 2. babkaró; borsókaró; paradicsomkaró; sánckaró; szőlőkaró.
karós.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir