kijátszik

Full text search

kijátszik ige
1. tárgyas (játék) <Kártyalapot> játék közben kihív. Kijátssza az utolsó kártyát: (átvitt értelemben is) elmondja felhozható utolsó érveit; megteszi vmely ügyben az utolsó lehetséges lépést; kijátssza a(z utolsó) ® tromfot; minden v. utolsó ® ütőkártyáját kijátssza. Ászt játszott ki. Most ezt a lapot játszom ki. || a. (tárgy nélkül) (játék) Most te játszol ki. || b. tárgyas (játék) <Játszmát, játékot> a végéig játszik, befejez. Játsszuk ki a kört! Kijátssza a partit.  Megtörtént, hogy két túrt is körül osztottak, anélkül, hogy egy partit kijátszottak volna …, s … összecsapták a kártyát. (Jókai Mór)
2. tárgyas (ritka, játék) <Labdajátékban a labdát> a pálya közepéről a pálya szélére juttatja. A fedezet kijátszotta a labdát.
3. tárgyas (ritka, régies) <Színpadi alakításban> utánoz, ill. <a színen> megjelenít vkit.  Azért nézett úgy meg, hogy este kijátsszon a színházban. (Jókai Mór)
4. tárgyas (ritka, régies) Kisorsol (1).  A számokat a színpadon a közönség szeme láttára játszották ki. (Vas Gereben) Egy ősi ékszert akart kijátszani egy menekült család felsegélésére. (Jókai Mór)
5. tárgyas (zene) <Vonós, fúvós hangszert> azáltal, hogy sokat játszik rajta, szebb hangúvá, értékesebbé tesz. Jól kijátszotta a hegedűjét. Ezt a klarinétot még ki kell játszani.
6. tárgyas (zene) <Több egymás után következő hangot, zeneműből vmely részletet> úgy játszik, hogy minden hangot, egymástól jól megkülönböztethetően, megszólaltat. A leggyorsabb futamot is tökéletesen kijátszotta.
7. tárgyas (átvitt értelemben) <Rendelkezést, törvényt v. vmely egyezségben foglaltakat> ravaszul úgy szeg meg, úgy hág át, hogy eljárása a törvényesség, szabályosság v. tisztesség látszatát kelti. Kijátszik vmely rendeletet, szerződést, törvényt. Az állam nem tűrheti, hogy bárki is kijátssza a törvényt.  Furfangjaik … abban élesültek, hogy a zárdai tilalmat mint játszhassák ki. (Jókai Mór)
8. tárgyas (átvitt értelemben) Ravaszul megcsal, furfangos módon megrövidít vkit. Rútul kijátszották az osztozkodásnál.  Az osztásnál megrövidítette, kijátszotta a Gyócsi árvákat. (Mikszáth Kálmán) || a. tárgyas (átvitt értelemben) Színleléssel, ügyeskedéssel félrevezet vkit. Kijátssza az őröket.  Sok bajba került őt arrul győzni meg, hogy szándékom tiszta, hogy őt nem akarom kijátszani. (Táncsics Mihály) || b. (sport) Kijátszik vkit: <labdajátékban> csellel túljut a labdával az ellenfél vmelyik játékosán. Kijátszotta a hátvédet. || c. tárgyas (átvitt értelemben) Kijátssza vkinek a bizalmát, jóhiszeműségét: vkinek a bizalmával, jóhiszeműségével visszaélve megcsalja, rászedi.  Nagyon is hiszékeny, az emberek kijátsszák a bizalmát. (Mikszáth Kálmán)
9. tárgyas (átvitt értelemben) Kijátszik vkit vki ellen: úgy kelt vkiben ellenséges indulatot vki ellen, hogy a keletkező viszályból v. ellenséges érzületből neki magának legyen haszna. Az uralkodó osztályok az elnyomottakat ki szokták játszani egymás ellen, hogy továbbra is elnyomhassák őket. || a. tárgyas (átvitt értelemben) Kijátszik vmit vki, vmi ellen: vmely hangulatot, érzületet, körülményt úgy használ fel vki, vmi ellen, hogy ezzel magának előnyöket v. hasznot biztosít. A bécsi kormány a magyarországi nemzetiségek jogos elégedetlenségét kijátszotta a magyar szabadságharc ellen.
10. Kijátssza magát: addig játszik, míg csak meg nem elégeli. Ennyi idő alatt már kijátszhattátok magatokat.
11. tárgyas (átvitt értelemben, rosszalló) Kijátssza magát vminek: vminek feltünteti, álcázza magát.  Mindnyájan gulyásoknak meg kanászoknak játsszák ki magukat: tele vannak … vaskos mondásokkal. (Móricz Zsigmond)
12. tárgyatlan (bizalmas) Kijátszik vkivel: ravaszul megcsal, becsap vkit, kibabrál vkivel.
kijátszás; kijátszható; kijátszó; kijátszott.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir