kiszámít

Full text search

kiszámít tárgyas ige
1. Kiszámít vmit: számolási művelettel vminek számokban kifejezett mennyiségét, nagyságát meghatározza. Három adatból kiszámítja a háromszög területét. Kiszámítja az új ruha költségeit. Gyorsan kiszámította, hogy kire hány forint jut a közös keresményből.  Többnyire idősebb emberek, asszonyságok foglaltak helyet az omnibuszban, akik … kiszámították, hogy az omnibusszal tehetik meg legolcsóbban az útjukat. (Krúdy Gyula) Pontosan kiszámította, hogy minden színház, még a kakasülőn is, egy ebédbe kerül. (Babits Mihály)
2. Kiszámít vmit: számításokkal előre jelzi vmely esemény, folyamat, jelenség, történés bekövetkezését v. időtartamát. Kiszámítja a határidőt, a napfogyatkozást. Kiszámítja, hogy mikor születik meg a gyerek.  Az az időszak állott be, amikor az ostromlottak percre kiszámíthatják, meddig tart még az élet. (Jókai Mór)
3. (átvitt értelemben) Kiszámít vmit: előzetes adatok v. jelek birtokában előre bizonyos következtetéseket von le vmire vonatkozólag. Kiszámítja cselekedete következményeit. Kiszámítja, hogy ez milyen feladatokat ró rá.  Nincs egy tett, melynek következéseit kiszámíthatná. (Eötvös József)
kiszámítás; kiszámítgat; kiszámítható; kiszámító; kiszámíttat.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir