kivezet

Full text search

kivezet ige
1. tárgyas Bent levő, ill. zárt helyről kívül eső helyre vezet (I. 1–3). Az erdész kivezette az erdőből az eltévedt turistákat. A teremben rosszul lett, ezért kivezették az előcsarnokba. Kivezette a lovakat a kúthoz itatni. || a. tárgyas <Vmely zárt helyről> vezetve v. kísérve eltávolít vkit. Vezessék ki innen ezt a szemtelen embert! Az őrök kivezették a vádlottat a tárgyalóteremből.  Meghagyom, e cinkost rögtön kivezessed. (Arany János) || b. tárgyas <Népet, közösséget addigi tartózkodási helyéről> elvezet. Mózes kivezette népét Egyiptomból. Etelközből Árpád vezette ki a hét magyar törzset.  Törzsét kivezette a tavak közül, és leverte a szomszéd vidék népeit. (Karinthy Frigyes)
2. tárgyas <Folyadékot, gázt, áramot> vmely kint levő helyre vezet (II. 1). A külvárosokba is kivezetik a vizet. Kivezetjük a villanyt az istállóba. || a. tárgyas <Csatornát, vezetéket, huzalt> kint, ill. kintebb levő helyre vezet. Egy csatornát vezettek ki a tóból. A telefont kivezették a tanyára.
3. tárgyatlan <Út, útvonal, vezeték> kifelé, vmely kint levő hely felé halad, vezet (III. 2). Két út vezet ki az erdőből. Ez az út vezet ki a tanyára. Itt vezet ki a csatorna.
4. tárgyas (átvitt értelemben) Vmiből kivezet: vmely nehéz helyzetből, bajból helyes irányt mutatva kisegít vkit. A népi hatalom kivezette népünket a nyomorúságból.  A váratlan alkalom … tán kivezet a hínárból. (Vas Gereben)
5. tárgyas (hivatalos) <Vmely nyilvántartásból> kiiktat. Az anyakönyvből, a leltárból, a nyilvántartásból, a raktárkönyvből kivezet vmit; kivezeti a fogyatékot, a kiadott anyagot. Ezeket a tételeket ki kell vezetni.
kivezetés; kivezetett; kivezetget; kivezethető; kivezettet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir