koporsó

Full text search

koporsó főnév -t, -ja
1. Fából v. ércből, (ritka) kőből készített, hosszúkás, befedhető, olykor díszes láda; ebbe fektetik s ezzel együtt temetik el a holttestet. Diófa, fenyőfa koporsó; a koporsó fedele, oldala; koporsóm ® zártáig; koporsóba ® száll. Még életében megrendelte a koporsóját. (szójárás) Adjon Isten minden jót, diófából koporsót. Szóláshasonlat(ok): Ég és föld között lebeg, mint Mohamed koporsója: nagyon bizonytalan, kétes helyzetben van.  Az egyiknek csináltatott Fehér márványkő koporsót, A másiknak csináltatott Veres márványkő koporsót. (népköltés) Republicanus vagyok s az leszek A földalatt is ott a koporsóban! (Petőfi Sándor) Bénán esünk koporsóba, De: így éltünk vitézmódra. (Ady Endre) || a. Ez a láda a belezárt holttesttel együtt. ® Szeget ver vkinek a koporsójába; ® kikíséri vkinek a koporsóját. Sírva borul a koporsóra. A koporsót leeresztik a sírba. Koporsóját a gyászolók tömege kísérte ki a temetőbe.  Elmentünk a kórház halottas házába a koporsóért, amelyet fekete lepelbe takarva négyen a vállukra emeltek. (Kuncz Aladár)
2. (átvitt értelemben) <A bölcsővel mint az emberi élet kezdeti szakaszával szembeállítva:> halál. Bölcsőtől a koporsóig: születéstől a halálig; a bölcső és a koporsó között.  S a bölcsőd s koporsód közti ür Századoknak szolgált mesgyeül. (Arany János) || a. (átvitt értelemben, költői) Teljes megsemmisülés; pusztulás.  Nemzetek, országok! … gyászos koporsóba döntő vas igátok Nyakatokról eddig le nem rázhattátok. (Bacsányi János) Ebben a nádfedeles kis hajlékban múlt életem koporsóját láttam. (Móricz Zsigmond)
3. (játék, bizalmas) Olyan, alakjával koporsóra (1) emlékeztető fadoboz, amelyből némely szerencsejátékban a játékos, ill. a játékvezető a lapokat lehúzva, a játékhoz oszt. A krupié a soron következő bankár elé tolta a koporsót.
Közmondás(ok): Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen: semmi munkát, szolgálatot nem lehet ingyen kívánni.
Szóösszetétel(ek): koporsófedél; koporsókészítő; koporsólepel; koporsóterítő; koporsóvivő.
koporsós.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir