középpont

Full text search

középpont főnév
1. Vmely területnek az a része, amely kb. a közepén van; központ (1a). Az új színház a város középpontjában van. || a. (mértan) Vmely mértani idomhoz (görbe, síkidom, test) tartozó az a pont, amelytől a rajta keresztülmenő egyeneseknek az idommal alkotott páros számú metszőpontjai egyenlő távolságra vannak. Az ellipszis, a gömb, a hiperbola, a kör, a trapéz középpontja. A kör kerületének minden pontja egyenlő távolságban van a kör középpontjától.
2. (választékos) Központ (2, 3a).  Minden faluból két követ induljon azonnal Hétfaluba, mely középpont leend, további rendeleteink megértése végett. (Jókai Mór)
3. (átvitt értelemben) Vminek a középpontja: a) az a személy, aki vmely közösségben v. intézményben annak működésére irányítóan hat; a vállalat középpontja; a társaság középpontja: az a személy, aki felé a társaság figyelme fordul; b) az a személy, dolog, akire, amelyre vmely (több irányból induló) emberi tevékenység irányul, amely vmely törekvésnek a célja, legfontosabb tárgya; az érdeklődés, a figyelem középpontja: az a személy, esemény, jelenség, akire, amelyre az é., a f. elsősorban irányul; az érdeklődés, a figyelem középpontjában kerül: mindenkinek az érdeklődése, figyelme feléje irányul; a vita középpontja: a legélénkebben vitatott v. legfontosabb kérdés; vminek a középpontjába állít, helyez vmit: ráirányítja a figyelmet, fő szempontként v. célként állítja elénk; vminek a középpontjában áll v. van: körülötte forognak az események, ő v. az a legfontosabb személy v. ügy. Ez a színész áll a darab középpontjában. A regényben ábrázolt események középpontjában a magyar szabadságharc áll.  Egyszerre [Csokonai] … lett a terem másik oldalának középpontja. (Móricz Zsigmond)
középpontos; középpontú.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir