munka

Full text search

munka főnév munkát, munkája
I. Vmely célra irányuló emberi tevékenység.
1. Tág. ért. testi és szellemi erőkifejtést kívánó céltudatos, tervszerű, a társadalomra nézve hasznos emberi tevékenység. Fizikai munka; kétkezi munka; kézi, gépi munka; szellemi, tudományos munka; agitációs, felvilágosító, mozgalmi, politikai, szervező munka. Alkotó munka: olyan – főleg szellemi – tevékenység, amelynek eredménye vmely jelentősebb alkotás, mű; társadalmi munka; forradalmi munka; a közért való munka; a szocialista munka hőse ; munkára nevelés. Nálunk a munka becsület és dicsőség.  [A nemzetgyűléshez.] Legyen munkátok oly nagy, oly szerencsés, Hogy bámultában, majd ha látni fogják, Megálljon rajta a világ szeme. (Petőfi Sándor) || a. (közgazdaságtan) Az a folyamat, amelyben a termelési eszközökkel fölszerelt és a termelésben jártas emberek célszerű tevékenységgel átalakítják és saját szükségleteik kielégítésére alkalmassá teszik a környező természet tárgyait; anyagi javak termelése. Élő munka: a munkaerő kifejtése, az ember szellemi és testi erejének célszerű felhasználása, állandó átmenete új termékben való megtestesülés formájába; holt munka: termelési eszközökben és fogyasztási cikkekben megtestesült, tárgyi alakot öltött munka; kollektív, közös munka; társadalmasított munka; a munka társadalmi szervezettsége; a munka tárgya; fizetett, nem fizetett munka; a munkának energiával való ellátottsága. Az ember a munka révén emelkedett ki az állatvilágból.  Végigkacag vidám testünkön Győzedelmes tervünk: a Munka. (Ady Endre) A Magyar Népköztársaság társadalmi rendjének alapja a munka. (A Magyar Népköztársaság Alkotmánya) || b. Egy bizonyos konkrét cél érdekében rendsz. több emberrel együtt s alkalmas eszközökkel végzett, különféle műveletek, mozzanatok sorozatából álló termelő tevékenység; munkálat. Aratási, betakarítási, cséplési munka; fogadott munka; a munka dandárja ; a munka neheze. Áll a munka a határban. Jól halad a gyártási munka. Nyakunkon az őszi munka. A kőbányában szünetel a munka.  Most van a dandárja réten a munkának. (Arany János) Mindenfelé tar föld: nincs már munka a mezőn. (Gárdonyi Géza) S reggelig, | míg a munka áll, | a gépek mogorván szövik | szövőnők omló álmait. (József Attila) || c. A tevékenységnek az a sorozata, amely egy meghatározott termék elkészítéséhez szükséges; megmunkálás, feldolgozás. Munkába ad vmit: odaadja, hogy elkészítsék, v. vmit készítsenek belőle; munkába vesz vmit: megkezdi a megmunkálását, elkészítését; dolgozni kezd vmin. A cipő már munkában van.
2. Fáradtságot okozó erőkifejtés, erőfeszítés vmely teendő végzésében; dolgozás. Eredményes, hasznos, kellemes, megfeszített, szorgos munka; fárasztó, gyötrelmes, hiábavaló, nehéz munka; a munka kiuzsorázása, terhe; munkától kérges kezek; a munka (gyorsan, jól, lassan, rosszul, serényen) folyik, halad; a munka őrá háramlik; a munka alatt összeroskad; vkit fölment a munka alól; munkája után lát; a munka könnyebb végét fogja; jól megfogja a munka végét ; a (két) keze munkája után él; munkába állít vkit, vmit; munkába fog; belefárad a munkába; belefekszik a munkába; munkába kap v. kezd; munkába kerül; munkába temet vmit; vkit felvált a munkában; munkájában háborgat v. zavar vkit; kidől, megszakad a munkában; vki (nagy) munkában van; nyakig van a munkában; kivonja magát a munkából; nem nagyon töri magát a munkáért; munkához fog v. munkához lát; hozzáfog v. hozzálát a munkához; munkának áll; nekiáll, nekifekszik, nekiül a munkának; vkit munkára fog v. befog; ráver a munkára; munkára szorít vkit; munkára termett; munkát ad vmi vkinek: gondot okozó, ügyességet kívánó foglalatosságot szerez vkinek, ilyen módon foglalkoztat vkit; beszünteti a munkát*: (helyesen:) abbahagyja v. megszünteti a munkát; bírja a munkát; hajtja a munkát; kerüli a munkát; munkát fejt ki ( kifejt); kipiheni a munkát; nem kímél munkát és fáradságot; megmarkolja a munkát; összecsapja a munkát; fázik a munkától; nem fél a munkától; irtózik a munkától; húzódozik a munkától.  Munka s ütleg között … nevelkedtem, Részesültem nagyon kevés örömökben. (Petőfi Sándor) Húsz esztendős legénynek vackán Álmodik a nyomor … Tiszta ágyat és tiszta asszonyt Álmodik … Kevesebb vért a köhögésnél, És a munkánál több erőt. (Ady Endre) || a. Ennek menete, folyása. Akadozó, gyors, lassú munka; szapora, vontatott munka  A gyors [= elhamarkodott] munka hasonló a fűzfához, hirtelen hajt, lombot vet, de gyümölcsöt sohasem hoz. (Tolnai Lajos) || b. A dolgozásban alkalmazott módszer. Ciklikus, csoportbeosztásos, sztahanovista munka. || c. Személynek vmely munkahelyen való működése, elfoglaltsága; kenyérkereső foglalatosság. A mindennapi munka; van, nincs munkája; munka nélkül van; munkába indul, megy; nem kap munkát; munkát keres, talál; munkát vállal. Nincs itthon, egész nap munkában van. Most ért haza a munkából. Ma nem mentek ki a munkára.  Munkát! kenyeret! | Jön a tömeg, a tömeg! (József Attila) Már régen munka nélkül vagyok. Reggel elindulok állás után. (Gelléri Andor Endre) A munkából … mindig a selejtes embert küldik ám el, látja ő ezt a gyárban, ahol dolgozik. (Nagy Lajos)
Kerülendő szó vagy kifejezés.
3. Általában vmely elvégzendő tennivaló, feladat. Sok munkája van; nyakába szakad v. rászakad a (sok) munka. Ez a te munkád. Nem látom világosan, mi itt az én munkám. Annyi a munkánk, hogy nem bírunk vele.  [A XIX. század költői.] Nagy munkát vállal az magára, Ki most kezébe lantot vesz. (Petőfi Sándor) Aznap nyakig ültem a munkában. (Kosztolányi Dezső) || a. Vmely foglalkozással, hivatással együttjáró s bizonyos fokú és irányú szaktudást megkövetelő tennivaló, feladat. Favágó munka; hivatali munka; paraszti munka; a kárpitos, az orvos, a szobafestő, a tűzoltó munkája. Teljesen elsajátította a munka technikáját. Mindennap más munkát végez.
4. Felforgató, haladásellenes, gonosz v. másoknak szenvedést okozó, kíméletlen eljárás, tevékenység. Alávaló, galád, sötét munka. A haláltábor porkolábjai hozzáláttak véres munkájukhoz.
II. Vmely célra fordított tevékenység v. ennek eredménye, tárgya.
1. Vmely tervszerű tevékenység folyamán elvégzett feladat; teljesítmény. Befejezett, derekas munka; jó munka; minőségi munka; gazdasági téren végzett jó munka; tiszta munka; a munka díjazása, elszámolása; a munka érdemrendje; a munka minőségének fokozása. Mindenki képessége szerint, mindenkinek munkája szerint. Egyenlő munkáért egyenlő bér jár. A munkát értékelik. A munkát becsületesen fizetik.  Nagy a dicsőség, melyet mindegyik Szerezhet itten, de tudjátok-e, Csak nagy munkáért jár ez a dicsőség! (Petőfi Sándor) Mint egy Isten … | Fogadta szent munkája bérét … (Ady Endre) || a. Bizonyos feladat elvégzésére fordított erőkifejtés. Mennyi munka van ebben a hímzésben! A munkán kívül 27 000 forintja van az építkezésben.
2. Vmely tervszerű tevékenység eredménye; mű, műalkotás. Berakott, domborművű, mesteri, remek, sikerült, vásári munka; a legsikerültebb munka; a festő, a költő, a szobrász munkái; Arany János összes munkái.  Azok a magas, széles töltések, amik a Tisza partján végighúzódnak, mind az ő munkájuk. (Tömörkény István) A bársony terítővel takart asztalon … egy nagy alakú orvosi munka. (Kosztolányi Dezső)
3. (ritka, bizalmas) Vmely konkrét mű, tárgy kidolgozásának módja minősége, kivitele. Az aranyóra, a bútordarab, az ékszer munkája. Szép a munkája ennek a darabnak.  Ami a mesterséget illeti, a munkáját a vállalt dolognak senki jobban meg nem adta, mint épp Borus Ferenc. (Tömörkény István)
4. (ritka) Az a tárgy, amelyen vki dolgozik, a még nem kész munkadarab. Kivette a tanuló kezéből a munkát, és megcsinálta helyette.  Szőke kisfiú ült az asztalnál… Mellette az édesanyja varrt, munkájára hajtva komoly, okos fejét. (Kosztolányi Dezső)
III. Természeti erőkifejtés, természeti erők hatása, ill. megnyilvánulása.
1. (fizika) Az a hatás, amelyet vmely erő hoz létre, amikor saját irányában elmozdít vmely testet. A munka egysége a fizikában az erg. || a. (villamosság) Az a hatás, amelyet a villanyáram vmely ellenálláson át egy bizonyos áramerősség fenntartásakor létrehoz. Az elektromos áram munkájának egysége a wattóra.
2. A természeti erők működése, hatása. Az elemek munkája; a folyó romboló munkája; a jég, a szél, a tenger munkája.  Építs vagy ronts, mint a vihar, S hallgass, ha műved kész, Mint a vihar, ha megtevé Munkáját, elenyész. (Petőfi Sándor) || a. Vmely testrész, szerv működése, funkciója. A gyomor, az izom, a szív munkája.
3. Az állat erőkifejtése az ember szolgálatában. Az igavonó barom munkája. A lovak munkában vannak.  A szegény ökrök… izzadságából, munkájából hozza terményeit a föld. (Mikszáth Kálmán)
4. A gép működése az ember tervszerű tevékenységének szolgálatában. Az eke, a traktor munkája. Az új gépet ma állítják munkába. A szövőgépek éjjel-nappal munkában vannak.
Szólás(ok): ld. kéz. Közmondás(ok): A munka nem szégyen: semmiféle munka nem alacsonyítja le az embert. A munka nemesít: a m. az embert becsületesebbé, erkölcsösebbé, magasabb rendűvé teszi. Hamar munka ritkán jó: az elhamarkodott, felületes m. nem sokat ér. Munka után édes a nyugalom v. a pihenés: a) az pihen igazán jól, aki rendesen dolgozott; b) munkánk végeztével jólesik pihenni.
Szóösszetétel(ek): 1. munkaalap; munkaártalom; munkaátalány; munkaátvitel; munkabeosztás; munkacipő; munkaegészségtan; munkaegyezmény; munkaelőírás; munkaenergia; munkaengedély; munkaerkölcs; munkaértekezlet; munkaév; munkafázis; munkafellendülés; munkafelosztás; munkafelügyelet; munkafelvétel; munkafelvigyázó; munkafölösleg; munkagrafikon; munkagyógymód; munkahiány; munkahozam; munkaidény; munkaintenzitás; munkaiskola; munkajáradék; munkajegy; munkajog; munkakedvelő; munkakereső; munkakészség; munkakezdés; munkakiesés; munkakifejtés; munkakínálat; munkakódex; munkaköltség; munkakönnyítés; munkakörülmény; munkakötény; munkalassítás; munkaláz; munkalelkesedés; munkalendület; munkamegszakítás; munkamód; munkamozgalom; munkanapló; munkanem; munkanorma; munkanyilvántartás; munkapénz; munkaracionalizálás; munkareform; munkaszabadság; munkaszabályozás; munkaszakasz; munkaszeretet; munkaszerető; munkaszerszám; munkaszervezés; munkaszervezet; munkaszerződés; munkaszükséglet; munkaszünnap; munkatartam; munkatáska; munkateljesítmény; munkatér; munkaterem; munkatorlódás; munkatömeg; munkatudomány; munkautalvány; munkauzsora; munkaügyesség; munkaünnep; munkaütem; munkavágy; munkavállalás; munkavégzés; munkaveszteség; 2. ácsmunka; agymunka; akkordmunka; aknamunka; aprómunka; asszonymunka; bérmunka; betonmunka; bőrmunka; darabmunka; diplomamunka; építőmunka; famunka; fazonmunka; fejmunka; félmunka; fércmunka; férfimunka; forrásmunka; földmunka; gyalogmunka; gyermekmunka; hóhérmunka; idegmunka; idénymunka; ínségmunka; izommunka; jobbágymunka; kádermunka; kárpitosmunka; kényszermunka; keszonmunka; kézimunka; kovácsmunka; kőművesmunka; közmunka; kultúrmunka; kutatómunka; különmunka; lábmunka; lakatosmunka; lombfűrészmunka; magánmunka; nevelőmunka; összmunka; ötvösmunka; pályamunka; pártmunka; postamunka; propagandamunka; rabmunka; rabszolgamunka; recemunka; részletmunka; részmunka; reszortmunka; robotmunka; rohammunka; sáncmunka; szakmánymunka; szakmunka; szükségmunka; talajmunka; termelőmunka; tervmunka; többletmunka; tömegmunka; túlmunka; vándormunka; zománcmunka.
munkájú.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir