néne

Full text search

néne [e] főnév nénét, nénje [nénnye], többes számban nénjei v. (ritka) nénéi (rendsz. birtokos személyraggal)
1. (kissé népies, elavulóban) Idősebb nőtestvér <fiatalabb testvéréhez való viszonyában; gyak. megszólításként, keresztnévvel is>. Vkinek édes nénje. Kedves néném! Hárman vagyunk testvérek: van egy néném meg egy öcsém. Margit nénéd már jobban van?  Kis Bodor, a hősnek legutolsó gyermeke, nyájas Kedvü fi;… jó nénéit mosolyogva fenyíti. (Vörösmarty Mihály) Hát ahogyan a csodák jönnek, Úgy írtam megint ezt a könyvet… Se nem harcnak, se nem békének: Édes anyám halott nénjének. (Ady Endre) A felesége nénje … javában főzi…, a feketét. (Gelléri Andor Endre) || a. (birtokos személyraggal) Nagynéni v. általában idősebb rokon nő, néni. A néném és a nagybátyám.  Ki szerethetné az édes nénémet jobban, mint én! (Mikes Kelemen) Sára … nénéd, az édesanyád testvére, … mindenikünket telefröccsent sárral. (Ady Endre) Lidi nénémnek öccse … | kenyéren élte éveit | s nem volt azúrkék paplana. (József Attila)
2. (gyak. birtokos személyraggal) (népies, kissé régies, bizalmas) Idős(ebb) (közeli) ismerős nő, főként parasztasszony <rendsz. megszólításként, (kereszt)névvel is>. Hogy van, kedves néném? Erzsi néne túrót árul a piacon.
3. (régies) Apáca, nővér (3). A szürke nénék kolostora.  A növendék apácák az oltár mögé menekültek, a felriadt nénék serege … rohant a főajtónak. (Jókai Mór)
Szóösszetétel(ek): testvérnéne; unokanéne.
nénéz.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir