odakap

Full text search

odakap ige
1. tárgyatlan A szóban forgó v. a határozóval pontosan megjelölt távolabbi(nak tekintett) tárgyhoz, testrészhez kap (VI. 2). A kutya odakapott a látogató lábához. A legény odakap a késhez.  Hirtelen odakapott a bajuszához, hogy megpederje. (Mikszáth Kálmán) Lehúnyja a jobb szemét, odakap kezével a balhoz. (Gelléri Andor Endre) A gulyásnak összekoccant a foga, odakapott a csendőr kezéhez, megmarkolta és erősen fogta. (Nagy Lajos)
2. tárgyas Hirtelen megfogva odaszorít vmit vhova, vmihez. Odakap magához vmit. Odakapta a táskámat a hóna alá. Hirtelen fölvette az iratait, s az enyémet is odakapta. || a. tárgyas <Tárgy, eszköz> magához ránt, hirtelen magához köt vmit, beszorítva nem engedi el. A kerék odakapta az ujját.  A hideg vas … odakapta a bőrét a nyelvehegyének. (Jókai Mór)
3. tárgyas (bizalmas) <Ételneműt a tűz> főzés, sütés közben kissé megéget, a kelleténél jobban megpörköl. Odakapta a tűz a rántást, a süteményt. || a. tárgyatlan (bizalmas) <Ételnemű> lekozmásodik. Odakapott a rántás, a tej.
4. tárgyatlan (rendsz. múlt időben) (bizalmas) Azt a szokást veszi fel, hogy vmely, a beszélőtő távolabbi helyre v. személyhez sűrűn eljár; odaszokik. Odakap vhová, vkihez. Már únni fognak, nagyon odakaptál.  A Bécsben lakó magyar fiatalság egy időben nagyon odakapott hozzá [= János bácsihoz]. (Jókai Mór)
Vö: kap (I. 6, II. 2, VI. 2).
odakapás; odakapó; odakapott.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir