otthon [1]

Full text search

otthon [1] határozószó, (régies) otthonn
1. A beszélőnek v. a szóban forgó személynek a lakásán, házában, stb. <ha a beszélő nincs ott>. Otthon parancsolj (ne itt!): ne basáskodjál!, ne parancsolgass!; idegenben csak kérhetsz, de nem parancsolhatsz; (mindig) otthon ül ; otthon van vhol: a) vhol állandóan v. általában tartózkodik; b) otthonosan érzi magát valakinél, szívesen látott vendég nála; nem vagy otthon!: <főleg vendégségben pajkosan viselkedő gyermeknek szóló figyelmeztetés:> viselkedjél rendesen, illedelmesen; tégy úgy, mint otthon v. mintha otthon volnál: érezd magad kényelmesen, fesztelenül; (tréfás) egyél, ne éhezzél v. ne koplalj, mint otthon: csak láss hozzá az evéshez, lakjál jól! Egy hete nem voltam otthon, holnap hazamegyek. Mi újság nálatok otthon? A barátom otthon van, fölkeresheted. Mindenütt jó, de legjobb otthon.  Mint otthon itt úgy viselje Magát a kisasszonyka. (Csokonai Vitéz Mihály) Otthon a tűzhely hűvös és repedt. | Hideg fazékban készül az ebéd. (József Attila) Nem vén ember ő még, most is szebb asszonyt kapna, mint amilyen otthon van. (Gelléri Andor Endre) || a. Abban a lakásban, házban, amelyben a beszélő v. a szóban forgó személy szülei laknak, <ha az illető már máshol lakik.> Feleségem most otthon van a szüleinél.  Hát hogymint vagytok otthonn, Pistikám? (Petőfi Sándor) || b. Abban a községben, városban, vidéken, ahol a beszélő v. a szóban forgó személynek állandó lakása van, <ha a beszélő nincs ott.> Épp akkor nyílik a kiállítás otthon, Miskolcon, amikor én Pesten leszek.
2. Azon a helyen, községben, városban, ahol a beszélő v. a szóban forgó személy született v. gyermekkorát töltötte, ahol családja, szülei élnek v. éltek; szülőföldjén, szülőfalujában, szülővárosában, <ha ő már máshol él>. Húsz éve nem voltam otthon, Baranyában. Hol vagy otthon?  S úgy fogok majd otthon meghalni, Mint egy kölyök, Akinek tréfa volt az élet És ok nélkül pihenni tér meg. (Ady Endre)
3. <Külföldön levő személy szempontjából:> abban az országban, ahol a beszélő v. szóban forgó személy született, gyermekkorát élte v. ahol élete (előző) nagy részét töltötte; hazájában. Hej, azóta otthon már aratnak! Milyen lehet otthon az élet?  A keservek | is édesebbek otthona hazában! (Katona József) Végső volt honában, Ki a szabadságért Hősi kardot ránta … S othonn már nevét is Alig ismerik. (Petőfi Sándor)
4. (átvitt értelemben) Szólásszerű állandósult kifejezésekben a vhol való tartózkodás kellemes, meleg, meghitt, bizalmas hangulatának v. a vmiben való jártasságnak, vmely ismerős területen való biztos tájékozódásnak, mozgásnak, tevékenységnek a kifejezésére.> Otthon van (vmiben v. vhol). || a. (átvitt értelemben) Otthon vagyok már: most már értem, tisztában vagyok vele. || b. (átvitt értelemben) Otthon van vhol: jól tud tájékozódni rajta v. benne v. köztük; jól ismeri.  Én sokszor összejártam ezeket a romokat diák éveimben, otthon vagyok köztük. (Jókai Mór) Otthon volt ő az ég fényes planétái közt. (Mikszáth Kálmán) || c. (átvitt értelemben) Otthon van vmiben (tudományban, művészetben, mesterségben): járatos benne; jól ismeri annak szakmai részletkérdéseit. Otthon van az irodalomban.  Elkezd politizálni; ott azután mind otthon vagyunk, nincs járatlan elme. (Jókai Mór) || d. (átvitt értelemben) Otthon van vhol, otthon érzi v. (régies) találja v. leli magát vhol, vmely helyzetben: otthonosan, kellemesen, biztosnak érzi magát, fölényben van.  Pompásan ülte a lovat. Egészen otthon volt rajta. (Jókai Mór) Egyszerre otthon érezte magát e családban. (Justh Zsigmond)
5. Otthonról: hazulról (1–2). Csomagot kaptam otthonról.  Ő nem dicsekedhetik avval, hogy majd kap otthonrul pénzt. (Móricz Zsigmond)
Szóláshasonlat(ok): (tréfás) Nincsenek otthon (nála): elment az esze; bolondosan viselkedik; bolond.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir