polgár

Full text search

polgár főnév -t, -ok, -a v. -ja, (tájszó v. tréfás) pógár
1. Állampolgár. Adófizető polgár; a polgárok jogai és kötelességei; a Szovjetunió polgárai.  Becsüljük a tant, mely a polgárnak engedelmességet parancsol oly törvény iránt is, melyet a bölcselkedő méltán kárhoztat. (Kossuth Lajos) Vásott, durva csíny nem illik magyarhoz: a hazának komoly polgárokra van szüksége. (Babits Mihály)
2. (történettudomány) Annak a társadalmi rétegnek, az ún. harmadik rendnek a tagja, amely a nagy francia forradalom idején tört előre, s amely kezdetben a társadalmi fejlődésben haladó szerepet töltött be.  S e szigetnek egy szögében, | Mint egy Rousseau Ermenonvillében, | Ember és polgár leszek. (Csokonai Vitéz Mihály) Föl, honfiak, polgárok talpra, Ez a dicsőség reggele. (Juhász Gyula) || a. (történettudomány) <Az imperializmus és a proletárforradalmak korában, valamint az ezeket közvetlenül megelőző időkben> az ipari proletariátust kizsákmányoló s már reakcióssá vált uralkodó osztálynak, a hanyatló burzsoáziának a tagja. Liberális polgár.  A kövér polgár a hasán hortyog. (Krúdy Gyula) Papok, katonák, polgárok után | így lettünk végre mi hű | meghallói a törvényeknek. (József Attila) || b. (rosszalló) <Szocializmusban v. szocializmust építő társadalomban> az a személy, aki azelőtt a kizsákmányoló osztálynak a tagja volt, v. akinek gondolkodásmódjában, szokásaiban, magaviseletében sok a kapitalista maradvány. Semmit sem változott, még mindig polgár.
3. (történettudomány) Vmely, rendsz. kiváltsággal felruházott város teljes jogú lakosa. A szabad királyi város polgárai.
4. (iskolai, 1945 előtt) Egyetemi polgár: egyetemi hallgató.
5. (tájszó, néha tréfás, gúnyos) Vidéki kisiparos, kiskereskedő, jómódú parasztgazda.  Magas lény a pógár a pugris emberhez hasonlítva. (Jókai Mór) Egy … mándlis polgár kicsi borháza előtt két nyársra tűzött foglyot sütött. (Mikszáth Kálmán) || a. Vmely helység, kül. város lakója. Budapest, a kisváros polgárai.
6. (tájszó) Paraszt, kül. jómódú paraszt.
Szóösszetétel(ek): 1. polgárarc; polgárasszony; polgárcsalád; polgárember; polgárérdem; polgárerély; polgárerény; polgáreskü; polgárfiú; polgárgőg; polgárház; polgárhölgy; polgárkirály; polgárlány; polgárlázadás; polgárnép; polgárnő; polgárosztály; polgárrend; polgárruha; polgárvér; polgárvilág; 2. állampolgár; díszpolgár; honpolgár, kispolgár; nagypolgár; nyárspolgár; választópolgár; világpolgár.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir