ráragad

Full text search

ráragad tárgyatlan ige
1. Ráragad vkire, vmire: <ragadós v. ritk. horgas tüskékkel borított test, anyag> hozzátapad vkihez, vmihez v. belekapaszkodik vkibe, vmibe; vkire, vmire ragad. Az agyagos sár ráragadt a bakancsunkra. A bélyeg ráragadt a papírra. A ragasztó ráragadt a kezemre. Amint az árokparton futott, ráragadt a bojtorján.
2. (átvitt értelemben, gyak. rosszalló) Ráragad vkire: <személy> túlzottan ragaszkodik vkihez, nem tágít mellőle, folyton vele v. a nyakán van, nem hagyja magára. Ez a gyerek ma ráragadt az apjára. Ez az alak ráragad az emberre, mint a kullancs.
3. (átvitt értelemben) Ráragad (vkire): <tréfás, gúnyos v. becéző elnevezés vmely tulajdonság, cselekedet, szólás alapján> maradandó kapcsolatba kerül vkivel; vkire ragad. Ráragad a csúfnév. Akkor ragadt rá a „Hüvelyk Matyi” név.
4. <Betegség fertőzés útján> átterjed, ragad (I. 5) vkire. A nátha könnyen ráragad az emberre.  Mindig az életével játszik, minduntalan a betegek közt jár, magára is ráragad [a betegség]. (Jókai Mór)
5. (átvitt értelemben) Ráragad (vkire): <tulajdonság, hangulat, szokás különösebb szándékosság, fáradság nélkül, pusztán a másokkal való érintkezés révén> többé-kevésbé sajátjává lesz vkinek. Vö: ragad (I. 5a). Ráragad a jókedv. A rossz példa hamar ráragad a gyerekekre.  Az emberre körötökben ráragad a boldogság. (Kemény Zsigmond) A nagyobbik testvértől a kisebbikre is ráragadt az a mérhetetlen nagyravágyás. (Mikszáth Kálmán) || a. (átvitt értelemben) Ráragad vkire vmi: <látás, hallás útján, rendszeres tanulás nélkül> könnyű szerrel elsajátít vki vmely ismeretet v. abból egy keveset. Vö ragad (II. 5b). Valami kevés ráragadt a német nyelvből. Nem tanult, csak azt tudja, ami az iskolában ráragadt.  Iparkodott azt a kevés magyar szót, ami ráragadt, ékes beszéddé alakítani. (Jókai Mór)
ráragadó; ráragadt.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir