romlott

Full text search

romlott melléknév -an, -abb
Általában olyan, aki, ami kisebb-nagyobb mértékben elromlott, megromlott.
1. Erjedésnek, oszlásnak, rothadásnak indult (anyag, kül. tápanyag). Romlott gyümölcs, hús, kolbász, konzerv, mák.  A kisded makkbul, ha nem romlott, idővel termő tölgyfa lesz, csak senki el ne gázolja. (Széchenyi István) Borzadva néztünk körül a mélyen benyúló kormos pincében, ahol romlott zsír szaga terjengett. (Kuncz Aladár) Rossz fiúk után a rossz lányokat | ismertem meg … Istállószagú | s félig, mint a romlott tej, savanyú | volt a környékük. (Szabó Lőrinc)
2. (ritka) Olyan (emberi v. állati szerv), amely szerepét nem tudja jól betölteni.  Nem virítok számotokra, Árva finnyás kóficok! | Kiknek gyönge, kényes, romlott Gyomra mingyárt háborog. (Petőfi Sándor)
3. (irodalmi nyelvben) Megrongált v. megrongálódott <tárgy>.  Hogy vítt ezerekkel! hogy vítt egyedűl! | Mint bástya feszült meg romlott torony alján. (Arany János) A romlott lépcsőn mázatlan … lábasokban bivalytejet hozott nagy ezüst tálcán egy … cseléd. (Petelei István) A fal már oly romlott volt, hogy a török a kövek között szurkált be. (Gárdonyi Géza)
4. Erkölcsileg lesüllyedt, elzüllött <személy, közösség>; feslett erkölcsű. Romlott férfi, fiatalember, nő. Romlott társaságba keveredett.  A szíve gyökeréig romlott leány kineveti ábrándozásodat (Kemény Zsigmond) Ébredsz-e már, ébredsz-e már Erős apák romlott fia? (Arany János) [A bennszülöttek] felnőttje … egy szálig romlott. Ha nem is járt Európában … Egyszerű lelkük poklosságot kapott a mi híres civilizációnktól. (Ady Endre) || a. Ilyen személyre jellemző, rá valló, vele kapcsolatos. Romlott erkölcs, jellem.  Romlott szív és romlott elme, Kit hazája hő szerelme Nagy tettekre nem hevít. (Bajza József) || b. Erkölcsi tekintetben rossz irányban fejlődött, elfajult <közösség, együttélési viszonyok>. Romlott társadalmi viszonyok.  Kis, romlott ország vén kadáverét [= tetemét] Fűti élettel a vér, a mi vérünk. (Ady Endre) Minthogy romlottnak tartotta a mai társadalmi berendezést, könnyebben megbocsátotta, ha a szegény lopott, mint ha a gazdag örökölt. (Babits Mihály)
5. Olyan, ami eredeti épségét, helyességét elvesztette. Romlott nyelv, nyelvérzék.  A koldusok közül egyik … odamegy a bosnyákok közé, s romlott szerb nyelven kérdi őket, miként lehetne átmenni a Száván. (Eötvös Károly) || a. (történettudomány, irodalomtudomány) Az eredetitől nagyon eltérő, az eredeti értelmét többé-kevésbé meghamisító <másolt szöveg>. Az oklevélnek csak egyetlen, romlott másolata maradt ránk.
romlottság.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir