semmirekellő

Full text search

semmirekellő [ë-e-e] melléknév és főnév
I. melléknév (-n) v. -en [e], -bb
1. (ritka, régies) Semmirevaló (1) (dolog).  Könyveidből… kineveted a csinos világot. Hagyd el azokat a semmirekellő holmikat, és intéztessed úgy életedet, hogy sem a világnak, sem familiádnak ne legyen oka a téged szégyenlésre. (Csokonai Vitéz Mihály)
2. (választékos, rosszalló) Erkölcsi, társadalmi tekintetben értéktelen, haszontalan <személy>; hitvány, mihaszna. Semmirekellő alak, gézengúz.  Monaldeschi, Krisztina, svéd királyné lovászmestere és kedvese, egy semmirekellő, hitetlen gazember. (Vörösmarty Mihály) De hogy, ez a semmirekellő, konyhabűzzel itatott dög kell neki! Utálatosság! (Móricz Zsigmond) || a. (bizalmas, enyhén rosszalló) Haszontalan (2,a), mihaszna. Semmirekellő fickó, kölyök.
II. főnév -t, -je [e] (rosszalló) Semmirekellő (2,a), haszontalan, hitvány személy; naplopó, léhűtő. A kis semmirekellő nem ment iskolába. Megették a befőttet a semmirekellők!  A feleséged hozományát elkártyáztad! … Mindent elkártyáztál! Pfuj! Semmirekellő! (Gárdonyi Géza) Regényi házasságon töri a fejét – mondták a Tihany kávéház semmirekellői. (Krúdy Gyula)
semmirekellőség.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir