törlés

Full text search

törlés főnév -t, -ek, -e [ë, e]
Általában a töröl (1–2, 4) igével kifejezett cselekvés, művelet; az a cselekvés, hogy vmit (meg)törölnek v. vmit letörölnek vmiről.
1. Vminek simító, gyengéden dörzsölő, súroló mozdulattal való tisztítása, fényesítése. Az arc, a homlok, a kéz, a száj, a szem törlése; a bútor, a cipő, az edények, a padló, a tábla törlése. || a. Vminek ily módon való eltüntetése, eltávolítása vmiről. Az izzadság törlése zsebkendővel; az írás, a szöveg törlése szivaccsal a tábláról, törlőgumival a papírról; a számok törlése a kimutatásból; a por törlése a bútorokról; a víz törlése az ablakokról.
2. Kül. <írott szövegből> részletek kihúzása, elhagyása. A cikkből, szövegből való törlés; vkinek a listáról, névsorból való törlése. Fogalmazványának csak használna némi törlés. Törlés és javítás nélkül írt.  A darabon némi apró… törlések tétettek. (Vörösmarty Mihály) Vajha… mikor a budgetből törülni kell, ott használnók a plajbászt a törlésre. (Jókai Mór) Egész lapokat írt tele törlés nélkül. (Justh Zsigmond)
3. (átvitt értelemben, hivatalos) Vminek, főként vmely kötelezettségnek elengedése, érvénytelenítése, hatálytalanítása. Telekkönyvi törlés: a telekkönyvben levő vmely bejegyzésnek hatálytalanítása; az adósság, a bírság, a követelés törlése. || a. Vmely kihúzásnak, vmely szöveg eltüntetésének eredménye, nyoma, helye; törölt, kihúzott rész vmely szövegben. Az íráson nem látszott semmi törlés. A cikk tele van törlésekkel.  A folt törlőguminak a nyoma. A törlésben egy-két görbe vonalka látható. (Gárdonyi Géza)
Szóösszetétel(ek): pertörlés.
törléses; törlési; törlésű.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir