valószínűleg

Full text search

valószínűleg [e] határozószó és mondatszó
<Rendsz. közlésben, ill. közlésként, a beszélő, az író személyes állásfoglalásának kifejezésére.>
I. határozószó
1. (jelen v. múlt idejű cselekvéssel, történéssel kapcs.) <Az eddigi tapasztalatok v. a jelenségek összefüggéséből következőleg:> feltehetőleg a valóságnak megfelelően; nagyfokú bizonyossággal; alkalmasint. Valószínűleg megfeledkezett a dologról. A dolog valószínűleg másként áll.  Két lövésem fogadta őket [= a rablókat], egyik visszalőtt, de nem talált, a másik valószínűleg találva volt. (Jókai Mór) Így van ez fiam, ha van is kivétel, s ha nem is csináljuk mindig tudatosan, mint ahogy valószínűleg nem csinálja ez a kis bolond Török. (Ady Endre)
2. (jövő idejű cselekvéssel v. történéssel kapcs.) <A bekövetkezhetőség igen nagy fokának kifejezésére:> előreláthatólag, majdnem bizonyosan. Ma valószínűleg meglátogat a fiam. Holnap valószínűleg eső lesz.
3. (népies) Magától értődően s az ellenkező lehetőséget szinte kizáróan igen nagy valószínűséggel, (szinte) bizonyosan. Valószínűleg ott lesz a gyűlésen.
II. mondatszó <Eldöntendő kérdésre adott feleletként v. elhangzott állítás igenléseként az előbbi jelentésekben.> [Vajon elküldte már a fiad ezt a levelet?] – Valószínűleg. [Mindjárt havazni fog.] – Valószínűleg.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir