visszaállít

Full text search

visszaállít tárgyas ige
1. <Vhol álló tárgyat> előbbi helyére tesz, helyez. Visszaállítja a kályhát a sarokba. Takarítás után visszaállítja az ágyakat a falhoz.  Napóleon szobrát visszaállította a colonne [= oszlop] csúcsára. (Szalay László) || a. (ritka) <Személyt> előbbi helyére állít. Visszaállítja a falhoz. A parancsnok magához hívta az egyik úttörőt, majd visszaállította a sorba.
2. (ritka) <Megrongált tárgyat, készítményt, megváltoztatott szöveget> megjavítva, kiegészítve helyreállít.  Egy második kiadásban … visszaállíthatod az eredeti szöveget. (Arany János) || a. (átvitt értelemben) <Vmely egészet, társadalmi rendet> régi formájában újra megteremt. Visszaállította a birodalmat.  Széthull a nagy ország, elzüllik a szittya: | Hanem Csaba végre mind visszaállítja. (Arany János)
3. <Vmely állapotot, kül. rendet, békét, nyugalmi állapotot> újra megteremt. Visszaállítja a békét, a biztonságot, a nyugalmat. Visszaállította a rendet. Visszaállította a jogfolytonosságot. || a. (átvitt értelemben) <Vmely rendszert, intézményt, szokást> újra életbe léptet. Visszaállítja a demokráciát. Hasztalan akarták visszaállítani a régi rendszert.  A jobbágyságot, amit a magyar törvény megszüntetett, semmi hatalom vissza nem állíthatja többé. (Jókai Mór)
4. (átvitt értelemben, ritka) <Személyt régi jogaiba, hatalmában> újra visszajuttat, visszahelyez. Visszaállították őket jogaikba.  Biztosítá, hogy hajóhadat küld Marocco ellen, s visszaállítja őt előbbi hatalmába. (Jókai Mór)
visszaállítás; visszaállítgat; visszaállítható; visszaállító; visszaállított; visszaállíttat.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir