zárás

Full text search

zárás főnév -t, -a (csak egyes számban)
Általában a zár igével kifejezett cselekvés, művelet, eljárás, ill. az a tény, hogy vmit, vkit (be)zárnak.
1. Vminek zárral, kulccsal, lakattal való becsukása. Az ablak, ajtó, helyiség, láda, lakás, szekrény zárása; az ajtónak kulccsal, lakattal v. kulcsra, lakatra zárása. Ennek az embernek mániája a zárás. || a. Vkinek, vminek ily módon zárt helyre való rekesztése, megőrzés v. eltávozásának megakadályozása végett. A gyerekeknek a lakásba zárása; az elítéltek börtönbe zárása; a pénznek a fiókba zárása; az állatoknak istállóba, ólba zárása. || b. Vmely üzlet, üzem működésének abbahagyása, bevégzése. Az üzletek zárása; a fürdők, a mozik, a színházak zárása; a tőzsde zárása.  Egy este majd, … zárás előtt, úgy fél nyolc tájt majd elmegy boltjuk előtt. (Kosztolányi Dezső) [A leány] délben kapott egyórai ebédidőt, … fél három óra tájban sietett vissza, azután már csak záráskor távozott. (Nagy Lajos)
2. (villamosság) Az áramkör zárása: az á. két sarkának, pólusának összekapcsolása, hogy a villamosság áramlása létrejöjjön.
3. (pénzügy) Minden szükséges könyvelési munka elvégzése az ügymenet helyességének megvizsgálására és a főkönyvi számlák egyenlegeinek megállapítására, az üzleti évnek v. egyes szakaszainak végén, ill. a vállalat feloszlásakor. || a. (átvitt értelemben, hivatalos) <Hivatalban, ügyvezetésben> vmiről készített kimutatást, jegyzéket lezáró összesítés. Pénztári zárás; a napi zárás eredménye.
zárási.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir