LÚD

Full text search

LÚD, fn. tt. ludat, harm. szr. lúdja v. luda. Kicsinyezve: ludacska. Közisméretü uszó madár, sárgavörös uszóhártyával lábain, sárgavörös kanálféle csőrrel, és hosszu nyakkal. Rendes kiáltása: ga ga! ha haragszik: szisz, pisz. A vad lúd szine vegyítve hamvas és barna, hasa fehéres, lábai sárgák, s a vándor madarak közé tartozik. A szelid, vagyis házi lúd a vadnál nagyobb, és jobbára fehér, néha hamvas tarka. A himet különösen gunár-nak hívják. A ludak, kivált a vadak, a gunár vezérlete alatt egymás után szeretnek repülni és lépni, honnan a közmondás: Úgy mennek, mint a ludak. Átv. ért. jelent együgyűt, ostobát. Innen a közmondat: lúddá lett v. lúddá tették, azaz elbolondították, kijátszották. Hazánkban a lúd igen közönséges lévén több közmondásokra adott alkalmat, ilyenek: Sok lúd, disznót győz. Tengeren innen, tengeren túl csak lúd a lúd. Lúdtól tanúl a liba. Őrizkedik mint lúd az eszterhától. Nincsen olyan mint a lúd, nem kell neki gyalog út. Gágog mint a lúd. Ludak törvénye: kiki magának. Foltonként szállingóznak, mint a ludak. Olyan mint a szárnyaszegett lúd. Legyen lúd, ha kövér, együk meg ha fehér. Lúdra szénát kár vesztegetni (km.).
„Nyolczan vannak ami ludaink,
Három fehér, három fekete.
Gunár a ketteje,
Szabad a mezeje.”
Népd.
Ludakat nevelni, koppasztani, hizlalni, ölni. Kövér, sovány lúd. Szent Márton lúdja, melyet e szentnek napján szoktak ölni, s hátgerinczéből, vagy mellcsontjából a legközelebbi tél minemüségét akarják megjövendölni. Dunán túl nagyságra nézve híresek a kádártai ludak Veszprémvármegyében.
A magyar a lúd szóban, úgy látszik azon hangot utánozta, melyet e madár nyelvének lebegtetésével ejt ki lu-lu; valamint a liba szóban a li li hangokat; a német Gans a ga ga! torokhangot vette alapul, hasonlóan a szláv gusz és husz, melyekhez hasonló a magyar himlúd neve gunár, a görög χην szóval együtt. V. ö. LIBA.
Hangmértanilag, ragozatlan állapotban jobb mindig hosszan irni, és ejteni, lúd. Öszvetételben a különféle tájszokások szerént hosszan is, röviden is; midőn pedig ragot vagy képzőt veszen föl, ha ez önhangzón kezdődik, rendszerént csak röviden használják, pl. lud-at, lud-ak, lud-acska, lud-as, de az éles önhangzók és minden mássalhangzók előtt hosszú marad: lúd-é, lúd-ért, lúd-ig, lúd-nak, lúd-ból stb. az ékvesztőknek általános szabálya szerént.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir