Mátrai B. Béla (családi neve: alcsiktusnádi Betegh Béla),

Full text search

Mátrai B. Béla (családi neve: alcsiktusnádi Betegh Béla),
szinész, régi székely nemesi családból származott és 1846. márcz. 19. szül. Kolozsvárt, hol atyja mint Bethlen József gróf udvartartásának gondnoka élt. M. tanulmányait a nagy-szebeni Theresianumban folytatta 1857–62-ig; innét a gymnasium felsőbb osztályainak tanulása végett Kolozsvárra tért vissza, hol inkább a festészettel foglalkozott és csakhamar egy fényképíró műtermében keresett alkalmazást; itt másfél évet töltött; azután a színi pályára akart lépni s felvétette magát Pesten a színészeti iskolába s egy év mulva a szokásos ösztöndíjat is elnyerte. Radnótfáy Sámuel intendánssága idején a Csepreghy titkár kezelése alatt álló irodák egyikében bizalmi álláshoz jutott, üres idejében pedig előkelő házak gyermekeinek oktatást adott a rajzban. Előbb Aradi Gerőtől kapott meghivást a budai várszinházba; 1870. jan. 21. Fehérvári Antalhoz szerződött Kolozsvárra. A kolozsvári szinházon kívül még Temesváry Lajosnál egy télen Kassán, majd két évig az aradi szinügygyámolító-egylet igazgatása alatt a téli hónapokban Aradon, nyáron pedig mint művezető Temesvár, N.-Becskerek, B.-Gyula, Kikinda sat. alföldi városokban működött. A Bécsben vendégszereplő népszinműtársulat is ő volt. Kitünőbb szerepei közé tartozott: Shylok, Biberach, (Bánk-bán), Harpagon (Fösvény), Myze (IV. László), Moor Ferencz (Haramiák), Jago (Othelló). 1882. nyarán nőűl vette Borowszky Matild fiatal szinésznőt.
Czikkeket írt az aradi Alföldbe (1878–79. A drámai szinészek szerep nem tudása, Az aradi szintársulat Lugoson, Bátray Méla álnévvel és szini kritikák) és a B. Virágh gézától szerkesztett: A magyar szinművészet. Bpest, 1900. cz. munkába (Reformeszmék).
Munkái:
1. Koncsag Lajkó, eredeti népszinmű dalokkal 3. felv., zenéje Szabó Imértől. Kolozsvár, 1876. (Először adatott a budapesti népszinházban 1876. aug. 25.)
2. Az élet szinfalai és a szinpad coulissái tarka vázlatokban. U. ott, 1880.
Meg volt írva a csillagokban cz. két kötetes regénye a Budapest cz. napilapban jelent meg (1900 I.)
Kéziratban fordított szinművei: Az inquisitor leánya vagy az urnak méltó és méltatlan szolgái, szomj. 4. felv., írta Körber Oktáv (először Kassán 1873. okt. 4.); Két szék közt a pad alatt, vagy a mama mint vetélytárs, vígj. 2. felv. Capendu Ernő után ford. (először Kassán 1873. decz. 12.); Rablógyilkos, vígj. 1 felv., írta About Edmund (Kassán 1875. ápr. 24.); A tiszteletes úr keservei, víg szinmű 4 f. Kneisel után (Kassán 1875. ápr. 21.).
Báthory Románcsik Mihály, Magyar szinészek és szinésznők életrajzai. Bpest, 1883. 14., 43. l.
Kiszlingstein Könyvészete.
Magyar írók és művészek. Bpest, 1894. arczk.
Ferenczi Zoltán, A kolozsvári szinészet és szinház története. Kolozsvár, 1897.
B. Virágh Géza, A magyar szinművészet. Budapest, 1900. 117. l. arczk.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir