30. sz., július 23. SZEMLE

Full text search

30. sz., július 23.
SZEMLE
Az osztrákok, úgy látszik, azt a taktikát követik ellenünk, Magyarországgal szemben, ha valamit el akarnak érni, hogy nagyon messziről kerülgetik, mint a macska a forró kását.
Most nagyon zokon esett nemes keblöknek, hogy valahára észre tértünk s önálló nemzeti jegybankot akarunk felállítani. Ütik is lapjaik ellenünk a nagydobot kegyetlenül, valószínűleg azért, hogy jól ránk ijesszenek.
Ugyanis azt mondják, hogy ezen önálló bank olyan valami, mint a 67-es egyezmény valóságos szétfejtése; ők abba bele nem egyezhetnek, s ha mégis makacsul ragaszkodunk hozzá, ár lássuk a következéseit!
Ezzel körülbelül annyit akarnak mondani, hogy akkor ők nem fogják megtartani a 67-iki közösügyi egyezményt.
Erre azonban mi csak az feleljük: hogy sem ők ne tartsanak oly ostobáknak, miszerint elhiggyük kenetes szavaikat s készpénzül vegyük, s hogy sem mi nem tartjuk őket olyan ostobáknak, miszerint olyan könnyen képesek volnának megválni a 67-es egyezménytől, mely ha valakinek jó, akkor nekik az.
Ha nekünk szükségünk van Ausztria barátságára, bezzeg nekik még nagyobb szükségök van a Magyarországéra.
Ennélfogva kár oly hosszú ábrázatot mutatni és olyan nagy nyelveket nyújtogatni a magyar önálló bank felállításának hírére. Nekünk az nem félemlítő, legfeljebb nevetséges.
*
A közigazgatás reformja napról napra érezhetőbb szükségességgé válik.
E reformokat a legtöbb oldalon olyan alakban akarják behozni, hogy a választott hivatalnokok helyét állami, a belügyminisztérium által kinevezett egyének pótolják. Az eddigi úgynevezett bizottmányok megmaradjanak, de csak kisebb számban és felügyeletet gyakoroljanak a hivatalnokok fölött.
Mi nem helyeselhetjük ezen új formát; mert hol van mellette a garancia, hogy az olyan közigazgatás olcsóbb és jobb lesz; márpedig ez a két szempont kell hogy vezesse a kormányt.
Mi a főispánok eltörlését s a megyei tisztviselők megválaszthatásának bizonyos kvalifikációtól való feltételezését akarjuk. Célszerű lenne továbbá, hogy az árvaszéki ügyek kivétessenek a megye fennhatósága alól s állami egyes hivatalnok által kezeltessenek.
Így lehetne csak véleményünk szerint olcsóbb és jobb a közigazgatás.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir