július 9. 188. sz.,

Full text search

július 9.
188. sz.,
A »saison morte« eleven. Lambertini grófné gondoskodott róla, hogy az legyen. A vatikáni »chronique scandaleuse« és »a pápák története« ismét gazdagodott egy vaskos kötettel. Mint halljuk, Prémes József hőskölteményt ír erről az esetről négy énekben egy főpap »meghagyatik«-jára.
A nagyérdekű mű fejezetei a következő címekkel lesznek viselősek:
I. Ének: Antonelli megismerkedése egy bájos főrangú hölggyel. Csevegések a vatikáni parkban. Apotheosis… tableau… és annak az ő következményei.
II. Ének: Az egyház megszaporodása egy keresztény katolikus lelkecskével. A pápa mint keresztatyus. Csodálatos misztériumok. Egy anya, aki szül, de nincs magzatja, és egy másik, aki fogantatás nélkül jut gyermekhez.
III. Ének: Ezen csodálatos esemény előidézésekor a pápa, mint Krisztus helytartója, és Antonelli, mint vicehelytartója, veszik át az égiektől a világ igazgatását, s így leszen két igazi anyja egy gyermeknek.
IV. Ének: Prém a múzsájától kérdi, hogyha két anyja volt, nem lehetett-e két apja is? A múzsa felelete. Zárszó, melyben fényesen megcáfoltatnak azok, kik a pápaságot tehetetlennek tartják.
Ez érdekes hőskölteményhez Lonkay írja a zenét.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir