november 12. 313. sz.,

Full text search

november 12.
313. sz.,
A kuvik
A dinasztia »balkeze«, Albrecht főherceg, hirtelen Budapestre jött, s a »pénteki« nap folyamán tanácskozás tartatott hadi ügyekben.
Ezt eddig elismeri a sajtó egyhangúlag.
Az »Egyetértés« azonban megdöbbentő fontosságot és eredményt tulajdonít az értekezletnek.
Elhatároztatott a háború török testvéreink ellen.
Meg kell halniok!
A nehéz Uchatius ágyúk, melyek felében a mi pénzünkből vannak kiállítva, nemsokára megmozdíttatnak a mi pénzünkön táplált katonák által, és végig fognak dübörögni a poros, a mi pénzünkön épített országutakon a határ felé, – és nemsokára meg is dördülnek azok védelmében, kik ocsmány kardjukkal a mi szívünket döfték át 48-ban, azok ellen, akik a rajtunk ütött sebet borogatták…
Rettentő gondolat! Hát már az isteni gondviselés is silány kerítőnővé aljasult, ki a többet ígérők karjaiba hajt bennünket!
Jól van. Megadjuk magunkat. Kénytelenek vagyunk: de érzelmeinket nem adjuk el. Tiltakozunk az isten előtt! Nem! Nem! És ezerszeresen nem!
A gyűlölet démoni szikrája villog szemeinkben. Félelmes tűzijáték! Meggyújtja a levegőt, jaj azoknak, akik aztán e tüzet beszívják… Ne tegyenek erőszakot a természeten… mert a természet joga szent és örök, mert a természet útja nyílt és kimért. Isten legyen annak irgalmas, aki a kerék forgását visszafelé irányozza, aki szeretni tanítja azt, kit gyűlölni kell s megölni azt, kit megölelni kell… A nagy, istenalkotta kerék küllői elcsavarhatók az irányból egy percre, míg a gépezet ellentétes erőivel össze nem ütköznek. És ekkor megroppannak a gép bordái, és hitvány darabokra zúzza őket a megbosszantott, a lenézett és félreismert – erő.
Ha a tűzhez a víz ér, – a tűz kialszik, a víz elpárolog; ha a levegőbe füst keverődik, a levegő fellázad s megszűnik éltető lenni, fojtó lesz; ha az ebet megrúgják, nem csóvál farkat, fogait vicsorítja, ha az oktalan állatot olyan kúthoz viszik inni, melynek fenekén hulla rohad, bőgve riad vissza…
Csak mi vagyunk némák. Csak a magyar megyen amerre viszik… csak a magyar mosolyog, ha megrúgják is…
Fűnek, levegőnek, tűznek, oktalan állatnak »akarata« van. Csak a magyarnak ne legyen?
Megyünk a török ellen!
Millió »csokjasának«, tengernyi üdvözlő telegramnak, hat millió toasztnak, nagyhangú lelkesedésnek szomorú gúnyja. Egy arculütött ország, amelynek nem szabad elpirulni!
Egy arculütött ország, melynek akarata olyan, mint a kínai cukrosdoboz… tele van édességgel, illattal, szebbnél szebb tárgyakkal, – de amik csak addig láthatók, míg Bécsben rá nem csattantják a fedelet: akkor aztán egy alaktalan semmi, melyet oda gurít a játékos, ahova akarja…
Csak küldözzék a honleányok ezentúl is a tépést a »török testvéreknek«.
Jó lesz azokra a sebekre kötelékül, amiket a »magyar testvérek« golyói ütnek rajtuk.
Nem tudjuk, mi igaz e konferenciáról. Az »Egyetértés« nyomán értesülünk, hogy egyelőre három hadtest mozgósíttatik az oroszok javára leendő beavatkozás céljából.
Ha nem igaz is, a gyanítás indokolt.
Hadügyi tanácskozás volt… Nem jó jel.
Péntek volt… Rossz nap.
Albrecht főherceg itt járt… Rossz ómen!
És mikor a kuvik megjelenik a magyar ember háza környékén, – mindenki tudja akkor, hogy valami szerencsétlenség fog történni.
… És suttogva száll a családtagok közt szájról szájra az aggodalom elfojtott hangján: »Itt járt a kuvik!«
Mikszáth Kálmán

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir