október 6. 276. sz.,

Full text search

október 6.
276. sz.,
A Helfy esete, most már mi is azt mondjuk, megdöbbentő. Eleinte tartózkodók voltunk, a tegnapelőtti »Apróságainkat« még azon szelíd kérdő észrevétellel zártuk be: vajon ki a hibás?
Ma már az a kérdés, ki a bűnös?
A miniszterelnök azt mondá ünnepélyesen az ország képviselete előtt: »én nem; Thaisz sem.«
Thaisz úr személyesen jelenik meg Helfynél s szinte kijelenti: »én nem.«
És mégis Tisza és Thaisz követték el a vakmerő merényletet.
Borzasztó dolog, jól tudjuk, azt mondani, hogy egy államnak a miniszterelnöke nem mond igazat, – de nem tehetünk róla, – amicus Tisza, amicus Thaisz, hanem a legjobb barát a – logika. Tisza is, Thaisz is, nem hiába viseli azon folyóvíz nevét (mire az előbbi egyik legutóbbi beszédében maga is hivatkozik), mely majd csendesen folydogál, majd sietve siklik el a cserjék között, majd görbén kanyarog a rónán, minélfogva könnyen megmagyarázható, hogy Tisza és Thaisz urak azon deákos princípiumhoz fordultak: si fecisti nega!
Tagadják erősen, esküdöznek, mint a vereshagyma, de olyan ügyetlenül, hogy már maga a mentegetésük kész beismerés.
Tisza, amint a képviselőházból hazaért, tegnapelőtt azonnal megüzente Thaisznak, hogy:
 
»Helyettem kis virág,
Tégy vallomást!«
 
Thaisz ennek folytán elhíreszteltette, hogy nem az »Aldzsi« tréfája volt mégis… hanem úgy esett a dolog, hogy egy külvárosi rendőrhivatalnok, aki alkalmasint ordóra számított, a saját szakállára akarta őriztetni Helfy urat.
– Hm! Meglehet! – mondtuk mi – de akkor mit keresett ott az a cédula a hordárok kezében a »Thaisz nevével és a Kisfaludy utca 14. sz.« felirattal?
Thaisz úr csakugyan belátta, hogy a mese rosszul volt kigondolva, s úgy védekezett, hogy a külvárosi rendőrhivatalokban is vannak az ő nevével aláírt blanketták.
– Igen – mondta a közvélemény –, de ha csak privát passzióból és nem is a Helfy szállására behatolni, hanem csak az utcán leendő kémkedésre fogadta fel az a külvárosi rendőrhivatalnok a hordárokat, miért adta nekik ezt a blankettát? Semmi szükség nem lehetett rá! S hogy merték azok magokat, ha csakugyan hordárok voltak, hordár ruhába átöltözött rendőröknek mondani Helfy előtt? Vagy miként vehette magának a szabadságot azon rendőrhivatalnok, hatáskörén kívül, a belvárosba is kiterjeszteni kémkedését, miután az »Egyetértés« szerkesztősége, mely szinte őrizet alatt állhatott, a belvárosban fekszik.
Thaisz úrnak be kellett látnia, hogy a forgalomba hozott mese szörnyen ostoba, s csinált hirtelen egy másikat,… egy jobbat, hitte ő; egy ostobábbat, tartjuk mi.
Beösmeri, hogy az egész egy kis tévedés, és ő okozta. Hát bizony úgy történt, hogy razziát tartatott a Kisfaludy utcában. A rendőrök azonban nem tudták, hogy merre van a Kisfaludy utca, miután ennek az utcának előbb az volt a neve, ami a közönség Thaisz úr hibái iránti érzelmeinek, »Türedelem«.
Ő tehát (a kedves ártatlan!) így szólott a rendőrökhöz:
– »Nem tudják az utcát? Miféle ostobaság! Menjenek oda, ahol Helfy úr lakik.«
Ő ezzel az utcát akarta jelezni, szegény, – de az ostoba rendőrök tévesen fogták fel, – s elmentek az akasztófáravalók a Helfy szállására, ittak és ott őrizték, mint a foglyot. Még ma is ott volnának, ha a nyomozást megkezdeni ígérő Tisza, hogy a nyomozás útjába ne álljanak, el nem kergetteti a múzeum kerítése mellől…
Erre a magyarázatra aztán – minden okos embernek azt kell mondani, hogy oskolákat végzett embertől, aki az intelligens osztályhoz számítja magát, nagyon naiv, s eszünkbe juttatja az egyszeri üldözött embert, aki hogy üldözői elől menekülhessék, egy tökinda mellé guggolt, s annak egyik levelével takarta be arcát, az egész termetét künn hagyva, de azon áldott jóhiszemben, miszerint ha ő nem látja üldözőit, ezen logikánál fogva, azok sem láthatják őt.
Mi azonban látjuk Thaisz úr alakját a tökinda mellett.
Mialatt azonban Thaisz úr a pókhálóban működik, addig Tisza Kálmán sem pihen.
Félhivatalos ajkak fecsegik szerteszét, hogy Thaisz egyenesen az udvartól kapta volna megbízatását Helfy kikémlelésére, – majd, midőn az nem talál sehol hitelt, egy új verzió eresztetik szélnek, hogy a közös kormány rendelte el belügyminiszterünk tudtán kívül az eljárást. (Miért nem már a canterbury-i érsek?)
Egyszóval olyan ügyetlenül védelmezték magukat, hogy a hazugságok láncolata immár hurokká szorult össze a nyakukon.
Az arcpirító komédia zátonyon akadt.
A dolog egészen világos. Tisza Kálmán titkosrendőrökkel véteti körül szabad Magyarország polgárait. A spicli-korszak rémes napjai beköszöntöttek. Rabok vagyunk. S ez az ország eszerint egy nagy börtön.
Thaisz úr mentegetőzéseivel nem tudván kimászni a hínárból, – visszamondta az üzenetet Tiszának:
 
»Helyettem kis virág,
Tégy vallomást!«
 
Tisza bejelentette a mai ülésen, hogy még ki nem gondolta a vallomás szövegét.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir