szeptember 9. 250. sz.,

Full text search

szeptember 9.
250. sz.,
Az 1852-iki év Franciaországot egy törvénnyel ajándékozta meg, mely azt mondja, hogy aki a törvényes hatalom kezelője elleni sértésért egy havinál hosszabb fogságra ítéltetik el, öt évre elveszti az aktív és passzív választási jogot.
Ez a törvény nagyobb találmány a vasútnál, nagyobb a perpetuum mobilénél, s felruházta az emberi elmét a jövőbelátás isteni erejével.
Ugyanis ezen törvényt olvasva – a vak is előre láthatja, hogy Gambetta Leont, ha ártatlan is, egy havinál hosszabb fogságra fogják ítélni.
Éljen a köztársaság!
Gambetta elestével azonban nem esik el a köztársaság ügye. Az akció reakciót szül. Franciaországban a pillanatok szülik a nagy embereket.
Ha Grévy nem lesz elég, támad más. Támad ezer… A szabad polgárok lélegzete megtermékenyíti a levegőt, s aki beszívja, újjászületik, naggyá válik.
Anteus meséje nem mese…
A földre gyűrt köztársaság új erőt merít a földből…
Kár Mac-Mahonnak az államcsíny lólábaival taposni meg azt a koporsót, melyben Thiers hideg, mozdulatlan holtteste nyugszik…
Kár Mac-Mahonnak a törvényszék elé hurcoltatni Gambettát és megparancsolni katonaszagú kardcsörtetéssel: »ítéljétek el!«
Gambettát megfoszthatják szabadságától, ő lesz a legszabadabb rab.
Franciaország sokszor tartja behunyva a szemeit, de nem alszik mélyen. Az a rablánc-csörgés könnyen felébresztheti. Szétnéz. Irtóztató lesz a tekintete és világfelforgató karjait kinyújtja, hogy összemorzsolja azokat, akik az ő jó szívével incselkedő játékot űztek. S az a szemfedő, melyet Broglie akart vinni Thiers koporsója után… zászlóvá válik… és mindenki leolvashatja: »Hol hárman-négyen együtt lesztek, ott én is köztetek vagyok.«
Thiers meghalt, éljen Thiers!

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir