83. sz., november 4. KOSSUTH MEGINT SZÓLT

Full text search

83. sz., november 4.
KOSSUTH MEGINT SZÓLT
A nemzet legmeseszerűbb legendáinak élő alakja, az ősz Kossuth még ma is fiatal, szelleme még ma is ruganyos, s nemzetét még ma is oly hévvel szereti, mint valaha. Az ő szeretete hosszabb, maradandóbb volt, mint a nemzeté őiránta. Nagyobb szíve van egymagának, mint tízmillió embernek együttvéve. Ez a szív talán még holta után sem fog kihűlni, hanem mint egy örök tűzgolyó, világítani fog fölöttünk s melegíteni fog örökké.
…Kár, hogy olyan messziről teszi azt most!
Régen volt már, mióta a Rákóczi tárogatója utolsót harsogott a Tisza partján. Két lezajlott század moha födi azt már… Régen volt, mikor a »Libertas« föliratú zászlókat csókolt a hazai levegő. Azok a tornyok is ledőltek már, amelyiken lobogtak.
Ki hitte volna akkor, hogy a bujdosó hős, kit itthon notoriussá deklarált az országgyűlés, vissza fog térni valaha… Kétszáz év múlva – Kossuthban?
Mi nem esünk kétségbe.
Kossuth is vissza fog térni bizonyosan.
Ha mi elvesztettük, az unokáink meg fogják látni más alakban, olyan fényesnek, óriásnak, mint aminő volt.
Visszatér; mert a nemzetnek szüksége van rá: s a nemzetek kívánsága istenek akarata.
De a nagy hazafi lelke addig is vissza-visszasír hozzánk. – Kossuth örökké velünk foglalkozik; levelei, melyeket különböző egyénekhez intézett az utolsó tíz év alatt, köteteket tesznek ki immár.
Egy lángelme hatalmas lobogásai. Vakító fény, mely kábít, kápráztat, míg tündöklését megszokja a szem, de ha megszokja, köznapivá válik. Aztán a nemzet szeme is az utolsó tíz év alatt nagyon megromlott a hamis tömjénfüsttől a hamis oltároknál.
Kossuth nagyszabású leveleinek hatása egyre gyengébb, elmosódóbb… s mostmár csak úgy csendülnek itt meg e hatalmas szavak, mint egy megszokott fájó melódia elhaló rezgései.
Kossuth legújabb levele, melynek kíséretében a keleti politika kérdésében küld leleplezéseket, egyike a Kossuth nagyobb jelentőségű leveleinek, melyben egy olyan pontot világít meg a keleti kérdésben, mely az össz-Európa tudalmában más alapokon látszik sarkallani.
Andrássy álarcát tépte le Kossuth a küldött emlékiratban s olyan skeletet mutatott föl nekünk Andrássyban és az általa vezetett politikában, hogy undorodva kell visszahökkennünk tőle.
A defraudáció egy olyan esete ez, aminőről álmodni sem tudtunk, aminőre a történelem sem nyújt példát.
Addig is azonban, míg holnap avatottabb toll érdemlegesen fog szólni e nagyszabású titkot fölleplező memorandumról, – kifejezést adunk azon hitünknek, hogy e memorandum nem bír a nagyfontosságú okmányok egyik leglényegesebb fölvételével a – hitelességgel. A puszta állítások nívóján áll meg s egy hajszálnyival sem igényelhet magának több erőt. Sőt egyenesen valószínűtlen; anélkül, hogy valahol bizonyítana valamit, vagy csak iparkodnék is ilyesmire.
Az »okkupáció történetének« (amint Kossuth ez általa nem tudni kitől szerzett fölleplezést nevezi) egyedüli fontossága azon körülményben rejlik, hogy Kossuth hiszi a tartalmát.
De ehhez a hithez is, reméljük, (reméljük, mondom Andrássy gr. érdekében, ki nem süllyedhet annyira, hogy mindez igaz lehessen) sok köze van a fantáziának és a pesszimisztikus világnézetnek, mely az öreg óriás nagy lelkét besötétíti, hazájától távol virrasztót a haza sorsa fölött.
És aki egy beteg fölött virraszt, szomorú gondolatokat fest az elé az éj… s messze viszi fantáziája a rémképek között, a valóságon túl…

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir