95. sz., november 19. PULSZKY FERENC

Full text search

95. sz., november 19.
PULSZKY FERENC
Csak egy név, de mégis egész korszak… egy félkötet a magyar történelemből.
Csak egy név, de amely már félszázad óta kibontott zászló a mi harcainkban. S ez a félszázad hátunk mögött véges-végig háború volt.
Vezér már 48 előtt, vagyonvesztett, száműzött ezután, kit egyik országból a másikba kerget végzete, ki mindenütt otthon van, mert mindenütt kiemelkedik egy fejjel a többi emberek fölött, szelleme, tudománya által, kit mindenütt tisztelnek, tárt karokkal fogadnak, de aki azért mindenütt magyar marad.
És lőn – hej, ez is egyszer volt csak! –, hogy az igazság nevenapját ülte. Koronázási dombot emeltek az ország városában. A király esküdni fog az alkotmányra. S már majdnem készen volt a domb, melyen a világ négy része felé villan meg a fejedelmi kard. Ötvenkét megyéből hoztak a dombhoz földet.
Onnan, hol a királyok esküt tettek a népnek.
Onnan, hol a megszegett esküt számonkérték tőlük haragra lobbant népvezérek.
Mindenünnen volt már föld a dombon. Csak még valami hiányzott. – A legdrágább, a legbecsesebb föld.
Száműzöttek, bujdosóknak vándorsaruján hozott por.
Ez is megjött.
Pulszky visszatért s újra a közélet sorompóiba lépett. S azóta ott van mindig.
Vezér volt már mint fiatalember; s fiatalnak maradt mint öregember is.
Ott van minden nemzeti mozgalomban. Ő vezette apáinkat évtizedek előtt, s ő vezette tavaly fiainkat is a török rokonszenvek mozgalmában.
És mekkora mező fekszik három generáció tevékenységének e kijelölt csúcspontjai között!
Azt ő emberül töltötte be mindig. Nagy föladatok nyomódtak vállára nemegyszer. A nemzet tapsaiból sok jutott neki; a népszerűség telehajigálta útját koszorúval; ő nem bizakodott el azokban, ő nem használta föl a koszorút és nem váltotta föl – hatalomra, hidegen, önérzetesen ment el mellettük – a maga útján.
Volt azonban népszerűtlen is. Nagy igazságokat mondott a nemzet szemébe, amikről az azt hitte, hogy gorombáskodik; és elfordult öreg szolgájától a nép.
Az öreg szolga meg sem rezzent a népszerűtlenségtől. Lehajigálta annak nyilait magáról, önérzetesen ment tovább a maga útján. Ha becsukták előtte a tért itt, talált helyette tért háromhelyütt is.
S mikor a népszerűségben egészen alámerült, akkor volt ő legnagyobb.
Pulszky Ferenc tevékenységét elősorolni, hacsak röviden és szárazon is, nem elég e cikk, az maga egy vastag könyv lenne.
Ott volt ő már a megyék követei közt Pozsonyban és azóta ott találjuk majd minden országgyűlésen kiváló szerepet játszani. A hatalommal sokszor kacérkodott, de sohasem vetette magát a karjaiba, s a szabadságharc óta sohasem viselt kormányhivatalt.
A Tisza-éra óta, elkeseredve, visszavonult a politikai pályától, az ő tapasztalt szeme látta, hogy a nemzet félre van vezetve, s hogy minden Tisza ellen irányzott szót meghallani siket. Visszavonult tehát a politikától, de nem a közügyektől.
Minden lépése a miénk volt ezentúl is, s a közügyeké. Pulszky Ferencnél a visszavonulás – a pihenés – uj tevékenységet jelent. S az egyik tevékenysége hasznosabb, mint a másik. Tudósnak és írónak talán nagyobb, mint politikusnak. S mint író is oly nagy politikus, hogy egy-egy irata korszakalkotó a politikában a fölrázza a nemzetet szendergéséből…
Az ő talaja nem csupán az országház, ki ha onnan kiszorul, elenyésznék; az a hely, hol ő megáll, mindig egy piedesztál, mindig egy magaslat, ahonnan messze elhangzik hatalmas szava; az a hely, ahol az ő íróasztala áll, éppúgy a világesemények forraló műhelye, mint akár az országház.
Hát még az országházban milyen tényező!
Szeged városához illő tapintat volt tehát, hogy e szellemes államférfiúra vetette szemeit most, midőn az első kerület megürült képviselői székének betöltéséről van szó.
Nagy megtiszteltetés ez Pulszkyra is. Mert Szeged fővárosa a magyarságnak; a bizalom innen édes, mert a meggondolás bizalma, a polgári érdemnek nyújtott korona fényes innen, mert egyetlen hamis köve sincs.
De nagy megtiszteltetés Szeged városára is, hogy a veterán államférfiú enged a szegedi polgárok hívó szavának: s még egyszer kilép a küzdtérre, letörli a hosszú évek izzadságát homlokáról s újult erővel a csatasíkra lép – Szegedért.
Egy Szeged városát csak egy Pulszky képviselheti méltóan.
Tömörüljünk mindnyájan körülte.
Ne üssétek arcul a múltat, Szegediek! S ne csúfoljátok meg a holtak csontjait.
Aki mélyen fekszik odalenn a földben, édes álmakban szőve odább Magyarhon történetét, a nagy Horváth Mihály egykori kerületéből ne csináljatok könnyelmű tréfát és rabulisztikus vásárt.
Holtak csontja mozdul, élők kegyelete ha vész…
Horváth Mihály után nektek a múlt parancsol. Szegediek! A népeknek is vannak hagyományaik, amikre kevélyeknek kell lenniök éppúgy, mint a nemesembereknek és királyoknak!
A ti hagyományotok az, hogy a bizalmat nem adjátok olcsón és akárkinek.
Éljen Pulszky!

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir