136. sz., június 21. SZEGED, JÚNIUS 20-ÁN

Full text search

136. sz., június 21.
SZEGED, JÚNIUS 20-ÁN
A biztosi tanács bizottságai szorgalmasan végzik a kárbecslés terhes munkáját.
A kárbecslésnek azért kellett a biztosi tanács egyéb teendőit megelőzni; mivel ott, ahol a víz lehúzódott, a lakosság rögtön hozzá lát a rekonstrukcióhoz, az építkezéshez. A kárbecslés természetesen sokkal nehezebb és sokkal kevésbé közelítheti meg a valóságos kárt, ha a rom felépült, s helyét ismét egy lakható, bár ideiglenes alkotmány elfoglalja.
Azonban, bár elismerjük, hogy aránylag a kárbecslés elég gyorsan halad előre, mégis aggódunk afölött, hogy ha a kárbecslés hónapokig igénybe veszi a biztosi tanácsot, a többi nem kevésbé sürgős teendők nem lesznek kellő időben elvégezhetők.
Ezen teendők közé sorozzuk első helyen a város tervét. Nem mintha azt képzelnénk, hogy nagyobbmérvű építkezések és a romba dőlt városnak újjáalkotása már az idén vehetné kezdetét. Az nem a készítendő új tervtől függ, hanem függ a segélykiosztástól és azon áldozatok nagyságától, melyeket az ország Szegedért hozni fog, s függ az építkezési kölcsön összegétől és föltételeitől. De ha ezen előzmények már valamennyire meg is volnának, az előrehaladott évszaknál fogva is az idén már lehetetlen a nagyobb szabású építkezés.
A város megállapított tervére azért van szükségünk, hogy a nép gondoskodhassék saját részére téli hajlékokról, éspedig saját erejéből.
Hisz a nyári hónapokban csak meghúzódhatott a nép valahogy a barakkokban, azonban a téli idő viszontagságaival azokban nem dacolhat, s kénytelen volna vagy elszéledni, s így Szeged rekonstrukcióját hosszú időre nehezíteni, sőt lehetetleníteni, vagy pedig magát betegség által megtizedeltetni.
A szegedi nép tud magán segíteni, s szeret is. Nincs az hozzá szokva a hatóság túlságos atyáskodásához, s megáll a maga lábán. Ha azonban megkötjük kezét, lábát szigorú szabályok által melyek elkerülhetlen voltát különben elismerjük , s ha nem támaszkodhat önerejére, úgy csakugyan gondoskodni kell róla.
A gondoskodás ne álljon egyébből, mint hogy állapíttassék meg Szeged városának terve, s minden háztelek tulajdonosa mielőbb nyerjen arról tudomást, telkének melyik része marad az övé, melyik esik kisajátítás alá, hol lesz az utca, s merre néz majd építendő házának homlokzata.
Ha mindezekre nézve tisztában lesz, úgy képes lesz Szeged népe saját erejéből gondoskodni téli hajlékról, s a lakosságnak csak a gyámolatlan, elaggott és elhagyatott része szorul állami segélyre a télen át.
Nem lehet a biztosi tanács szemére vetni, hogy nem dolgozik eleget. Sőt fáradhatlanul működik kiküldetése körül. Nem is a tanácsban találjuk a hibát.
A királyi biztosságnak erélyes működése meg van bénítva azáltal, hogy a kormány elmulasztotta elkészíttetni a szükséges előmunkálatokat. Hónapok múltak el a katasztrófa óta. A királyi biztosnak Szeged tervét már készen kellett volna elhoznia magával, volt annak elkészítésére elég idő.
Most, midőn égető szükség volna az új tervre, a végrehajtás megkezdésére, még most keresik csak elő a régi poros terveket, melyeket Szeged levéltárában valahol a szú ette.
Mikor lesznek már most a hajléktalan szegediek azon helyzetben, hogy tudhassák, hova állíthatják föl legalább ideiglenesen a legszükségesebb kis gunyhójukat?
(A névtelen vezércikk ugyan megfogalmazásában, stílusában nem hordoz föltűnő Mikszáth-jellegzetességeket, a Függelékbe illesztését azért tartjuk mégis indokoltnak, mert a királyi biztosság késedelmesnek tűnő, az előzetes terveket ekkor még nélkülöző, az egyéni építkezések megkezdését hátráltató működésének itt megfogalmazott bírálata szinte teljesen egybeesik az 1879 nyarán e tárgyban írott hiteles Mikszáth-cikkek kifogásaival. Lásd: Krk 57. köt. Töprengések, Amiből egyetlen szó sem igaz.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir