121. sz., június 1. PÜNKÖSD NAPJÁN

Full text search

121. sz., június 1.
PÜNKÖSD NAPJÁN
A keresztény ünnepek mindenike, habár idők folytával egyre kisebb a nimbusz és a glória, mely környezi, valamely eszmét emel piedesztálra. A karácsony képviseli az eszme fogamzását, a húsvét a keresztre feszített eszme diadalát. Kétezer éves kút, melyből a fogyatkozó hívek üdítő, hűs italt merítenek folyton!…
Bizony, közel kétezer éve már, ahogy a hitrege szerint tizenkét apostolt tüzes nyelvek alakjában megszállotta a Szentlélek, hogy azok egyszerre tudni kezdtek mindent.
Talán ezért tervezte Tisza Kálmán a királyi biztos és a tizenkét tagú tanács kinevezését a pünkösdi ünnepekre, hogy ezeket is szállja meg a Szentlélek, s megtanulják mindazt, amivel e város ezer sebét, baját meg lehet gyógyítani, mert bizony nem sokkal kisebb dologra vállalkoztak, mint aminőt az apostolok vittek véghez hajdan.
Az apostolok csak abban fáradoztak, hogy a népet a paradicsomba vigyék, Tisza Lajoséknak nagyobb föladat jut; magát a rombadőlt paradicsomot kell visszahozni a népnek.
Nem tudni még előre, minő lesz e munka, s milyen áldás fogja kísérni, annyi azonban most is mondható már, hogy bizonyos lankasztó lassúság jellemzi a kormány működését ez irányban, mely tagadhatatlan jóakaratával éppen nem illik össze.
Ha már egyszer elhatározták a királyi biztosi intézmény fölállítását, s bajaink radikális orvoslását, miért késnek a legegyszerűbb dolgokkal, amik elé semmi akadályok nem hárulnak.
Miért nincs kinevezve a királyi biztos és a tanács még ma sem? Annak már régen itt kellene lennie.
De még előbb kellett volna készen lennie egy célszerű tervezetnek a fölépítésre vonatkozólag, mert hisz addig merő abszurdum a munkához fogni, míg rendszeres terv nincs kidolgozva. A kormánynak éppen itt nem volna szabad fukarkodnia, s egy pár száz aranyat kellett volna jutalomdíjul kitűznie már régen a legjobb építési tervre.
Városunk egy jeles fia a következőket mondta Tiszának: »Szeged mostani szerencsétlensége az ő legnagyobb szerencséje a jövőre nézve, de csak úgy, ha várost fogtok ott építeni és nem falut.«
A tervezetre pedig mégsem gondol senki, ámbár most, midőn jóformán tabula ráza minden, nagyszerű alkalom nyílik szép és egészséges várost építeni a Tisza partján.
Előbb kellett volna elkészíttetni, s vegyes országos bizottság által elfogadtatni a legcélszerűbb tervezetet, s csak azután állítani föl a kir. biztosi intézményt, mert a tervezet nélkül a királyi biztosi intézmény tökéletesen idő előtti.
A nagy hivatalnoki kar egyelőre nem mozoghat igazi teendőjében, mert sem az építkezésekhez, sem a terület-föltöltési munkálatokhoz nem foghat, amik pedig a leglényegesebbek, éspedig azért, mert a cél, mely kitűzetett, elsősorban az, hogy Szeged népe el ne széledjen.
Márpedig akkor okvetlenül a tél beállta előtt kell a város egy részét fölépíteni. S ez csak lankadatlan szorgalommal, cirkumspektus gyorsasággal eszközölhető. Ha valahol, itt legjobban áll az, hogy az, »ki gyorsan ad, kétszeresen ad«.
Itt nem szabad táblabírói »egymásutánokat« csinálni, hogy a sok teendő közül találomra hozzáfogunk ahhoz, amelyik legkönnyebben végezhető, például a kárfölbecsülésekhez, a kisajátításokhoz stb., itt életföltétel az, hogy mindenekelőtt és mindenekfölött építkezzünk, s következésképp eltávolítva az építési munkálatok akadályát, lehetőleg gyorsan gondoskodjunk, hogy a város minél előbb meg legyen a néppel együtt, s ne később a város a népe nélkül.
…Piros pünkösd napja, mely fekete gyászban találja Szegedet, hozzon tüzes nyelveket azoknak, akik a mi szószólóink, s világosítsa föl elméjét azoknak, akik a mi vezetőink.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir