58. sz., március 8. A VÁLÚTON

Full text search

58. sz., március 8.
A VÁLÚTON
(Eredeti tudósítás a Alf. vasúti töltésről.)
Az Alföld fiumei vaspálya töltés az utolsó védmű, melyben még bizakodhatunk. Ezer meg ezer ember dolgozik e töltésen, de fájdalom, nem olyan buzgalommal és odaadással, amint az várható most a »tizenkettedik« órában. Munkások tán nagyobb számmal is vannak, mint kellene, s úgyszólván egymást akadályozzák a munkában, de a fölügyeletben sok hiány észlelhető; ahol van is elegendő fölügyelet, a fölügyelő közegekben sincs meg a kellő erély és szigor, mely e »bábel tornya-építés«-szerű munkába bizonyos rendszert hozzon be. A munkások legnagyobb része pénzen fogadott proletár elemekből áll, s ezek nem azonosítják magukat a veszéllyel, hanem kitöltik a napszámot, ahogy lehet.
A kétségbeesés és a buzgalom szapora munkája helyett ímmel-ámmal mozgó ember-rajjal találkozunk itt. Szegedet megmenteni csodára van szükség: s az odaadás és ragaszkodás a szülővároshoz csodákat képes mívelni.
De ennek nem látjuk nyomait a töltésen.
Egy tekintélyes városatya, ki a védmunka vezetésében oroszlánrészt vesz, elborult arccal mondá nekem:
E nép vesztét érzi most.
Távolabb, hol a katonaság dolgozik, derekasan foly a munka, mutatva, hogy mennyire egészen más dolog a fegyelem.
Négy órakor jelentem meg az indóház udvarán. Éppen akkor gurult ki a gőzkocsi a pályaudvarról, telerakva innen menekülő ismerősökkel, gyengébb idegzetű nőkkel és gyerekekkel. Nem egy tekintett ki kupéjából szomorúan a távolban fehéredő házakra, melyek nemsokára víz alatt lesznek, úgy lehet. Sok hagyta el szülővárosát azzal az aggasztó kínos gondolattal, hogy kérdés, vajon viszontlátja-e többé »úgy«, ahogy itthagyta.
Szegény Szeged! Büszkesége minden magyarnak, tehát ennyire jutottál! A mérnökök gondterhes arccal járnak-kelnek a töltések mellett. Néha összesúgnak ketten, mintha tanakodnának a nehéz beteg sorsa fölött. Megél-e, nem-e? Szegény Szeged!
Az indóháznál ott volt Dáni főispán, a percsórai kormánybiztos, Kende Kanut, akire valaki azt jegyezte meg:
Kende már eljátszotta gyermekjátékait. Az a töltés már elszakadt. Ő már nyugodt.
Ezenkívül is több tekintélyes vízvédelmi bizottsági tag, Fodor István, Kovács Albert stb. jár-kel ott elkomorodva; koronkint új arcok jönnek; valamennyin az aggodalom tükröződik vissza. A föl s alá járó emberek úgy néznek ki, mintha valakinek a temetésén volnának.
A törvényszéki elnök is meglátogatta a töltéseket és annak szükségét látta be, hogy a telekkönyv és a levéltár őrizetére tíz katonát kérjen Lukács kormánybiztostól.
A munkások és a szegény nép egész flegmatice beszél a veszélyről. Valaki éppen akkor jött jelenteni, hogy a víz már a gyártelepnél van.
E rémhír alig költött szenzációt a föld népénél; egy paraszt egykedvűen kérdezte:
A töltésen innen, vagy a töltés lábánál?
Legérdekesebb volt Gaisner Károly ezredesnek megérkezése a veszély színhelyéről, ki Dáni főispánnak azt jelentette, hogy a rettentő elem, a Baktó-macskási víz egy ember menésének sebességével közeledik városunk felé.
A főispán igen dicsérőleg nyilatkozott az ezredes felől, ki köteles szolgálatán kívül is, ügybuzgalommal, fáradtságot nem kímélve, dolgozik és dolgoztat katonáival.
Ezalatt a városban szájról-szájra jártak a rémhírek.
Egy bizottsági tag, ki most érkezett meg a töltésekről, azt mondta állítólag, hogy két nap múlva egy ölnyi víz fog az utcákon hömpölyögni. E rémhír villámhirtelen járta be a várost, s nagy szenzációt keltett mindenfelé, pedig talán nem is mondott az illető bizottsági tag semmit.
Általában rossz eljárás a népet ijeszteni: a biztatás szavaira van itt szükség!
S azoknak, kik a vízvédelmi műveletek élén állnak, éppen leginkább fekszik érdekeikben, hogy biztassanak, s ne engedjék meg, hogy a nép fejét veszítse.
Mert ha önbizalmunk is elvész mindenünk elveszett.
Így állottak a dolgok délután hat órakor.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir