87. sz., április 22. A KÖZPÁLYA A REIZNER-ÜGY S A KÖZVÉLEMÉNY I.

Full text search

87. sz., április 22.
A KÖZPÁLYA A REIZNER-ÜGY S A KÖZVÉLEMÉNY
I.
A régi római írók jöttek rá arra, hogy: »akit az istenek gyűlölnek, megteszik tanítónak«; kétezer év óta még kegyetlenebbek és okosabbak lettek az istenek, s most már akire megharagudnak, »megteszik municipiális tisztviselőnek«.
Megteszik tisztviselőnek, olyannak, aki a népnek parancsoljon, s akinek a nép is parancsoljon, akitől a nép megkívánja, hogy tekintélye legyen, s ugyanakkor száz kézzel vájkáljon a tekintélyében a nép, akinek elengedhetetlen kelléke, hogy önálló legyen, de akinek egyszersmind az is kötelessége, hogy száz urat tűrjön a nyakán.
No, már aki ezt is kibírja diadalmasan ilyen anomáliák mellett, annak okvetlenül szükséges, hogy legalább az ördöggel álljon összeköttetésben, s elégetendő mint a szegedi boszorkányok.
Azt kívánná a nép, hogy a tisztviselő tekintélye és becsülete olyan legyen, mint a verem, mely, minél többet vesznek el belőle, annál nagyobb.
Hanem hát abból nem lehet semmi: s az ilyen dolgok csak arra vezetnek vissza mind, hogy a municípiumok ellenségei a köztörvényhatósági autonómia utolsó rongyait is széttépve arcába vágják a szabadságnak, melynek propria motu mi magunk kezdünk egy idő után hátat fordítani.
Szeretem a népet: nekem a nép a királyom; én az ő nemes fején látom a koronát; de ritkán meri föltenni, s akkor sem viseli elég méltósággal.
Amióta ez a szomorú Reizner-ügy merült föl, s amiként fölmerült a közvéleményben, azóta mindig eszembe jut az az ember, aki a lopott kalapot csak alattomban, éjjel merte a fejére föltenni, s úgy csukott ajtóknál sétálgatott benne kevélyen.
A mi szegedi közvéleményünk is körülbelül úgy viseli magát, mintha valami lopott hatalmat akarna fitogtatni, nem mer nyílt lenni, s mert az nem mer lenni, nem válhatik igazságossá sem.
Nem lehet fejtegetés tárgya többé a Reizner-ügy, legalább egy ideig nem, míg erre vagy arra dől, de már eddig is nagy és kellemetlen tanulságokat vetett föl magával, mint a szemét, melyen még penész is van.
Nem fejtegetjük, lesz-e, nem lesz-e alapja a vádnak, hanem azt az egyet megírhatjuk máris, hogy a gyanú, a vád nem tisztességes alakban jelent meg, s nem volt méltó a néphez, amelynek nevében született és nőtt meg.
Szeged város mai sajátságos viszonyainál fogva nem alkalmas arra, hogy a közpálya iránt valami különös tiszteletet és vonzódást ébresszen a kedélyekben; az ambíció nem lángol úgy, mint egyebütt közhivatalért, és ez onnan van, mert Szeged városának nincs arisztokráciája, mely a közpályán tündökölve, aspirációk és vágyak tárgyává tenné a közéjük való fölemelkedést.
De ha nincs arisztokráciája, hát akkor hadd lenne legalább igazi demokráciája (mert ez fölér az arisztokráciával, ha igazi), mely meg tudná érteni, hogy a municípium hivatalnokaiban a municípiumot kell tisztelni, s hogy a tisztelet, mely a hivatalnok felé irányul, visszaszármazik a népre, s mire visszaszáll, minden szálból bokor lesz…
Mert van egy logikai circulus viciosus, melyet nem dönt meg a világon semmi, s ez az, hogy bolond vármegyének bolond a vicispánja is, és viszont: ahol a nép választja a tisztikart, az többé-kevésbé mindig hasonlatos ahhoz a néphez, az a tisztikar mindig a nép tükre, mindig a saját arcát láthatja meg benne, s úgy jár sokszor a közvélemény, mint az öreg Harpagon, ki oktalan gyanújában maga-magát fogja meg tolvajul, s azt a tükört veri be öklével, ahonnan az ő arca fog most kiríni ferdén.
A közvélemény népek ereje, királyok réme; nem szabad hát egyszerű csizmának használni, mellyel el lehet taposni talán a füvet, szét lehet rúgni talán a rögöt, de amelyet be is lehet piszkolni annyira, hogy nem marad semmi értéke.
Nem kívánom eltitkolni, hogy kiválóan a szegedi közvélemény képe áll előttem, s hogy annak nyilvánulásait kívánom megbeszélni e cikkben.
A szegedi közvélemény sokszor mutatta már meg, hogy hatalmas, s hogy amit akar, keresztül viszi. S két legközelebbi követválasztás többségre vergődött zászlói a közvélemény lobogói voltak.
Nem ezek alá a zászlók alá tartozom; de a két ízben rájok kötött pántlika a közvélemény diadala volt, s a közvélemény diadala minden magyarnak győzedelme.
Annál szomorúbb, ha az a közvélemény, mely, mint mesebeli hadsereg, fegyverben, vértezetten pattan ki a síkra, most mint tétovázó árny jár-kél, hol a cél előtt, hol a cél mellett, hol a cél háta mögött…
Majd elmondom holnap, hogy miért.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir