166. sz. július 26. NAGY SÁNDOR ÚR

Full text search

166. sz. július 26.
NAGY SÁNDOR ÚR
»Zsidó hecc« című cikkére vonatkozólag megjegyzem a közönséghez, hogy ő (Nagy Sándor úr) nem jár el korrektül, midőn a zsidókról mondottakat egyéniségem, származásom, s privát viszonyaim összehasonlításával kívánja megdönteni. Hogy ő rólam miképp gondolkozik, arra nem reflektálok, egész életem a nyilvánosság deszkáin folyt le, hiába fújnám föl magamat nagyobbra, vagy hiába lapítana valaki kisebbre, mindenki látja milyen vagyok.
S ha jól tudom, nem is énrólam van szó.
Célozgatással, mintha én érdekből írtam volna az illető cikket, – nem érinthetnek. Ő maga sem hiszi el komolyan.
Ami pedig magát a zsidó kérdést illeti, arra nézve én most utólag elhiszem Nagy Sándor úrnak, hogy ő nem akart zsidóheccet, mert hiszen mondja, hogy nem akart – hanem azt meg viszont ő ösmerje be, hogy az illető »Röppentyű«-ből a zsidógyűlöletet ki lehetett olvasni.
Én legalább – figyelmeztetve lévén rá – kiolvastam azt, s a közönség véleményének akartam kifejezést adni cikkemben, melyet rendes szokásom szerint alá is írtam; mert én azt tartom, hogy polemikus természetű cikk alatt mindég ott legyen a név, mint ahogy az ott van a Nagy Sándor úr cikke alatt is.
Hogy K. H. úr nem írta ki a nevét, azt ő tehette, de viszont nekem is jogomban volt megnevezni, mert nem látom át, ha én vagy Nagy Sándor úr viseljük annak a súlyát amit írunk, az aki álnév alá rejtőzik, ne viselje. Ez a korlátlan sajtószabadság mérséklése, s nem nekünk íróknak jó, kik kedvünkre válogathatunk az álnevekben, hanem a közönségnek.
Azt én szívesen elhiszem, hogy K. H. úrnak kényelmetlen lehet, ha az inkognitó lepattan róla: mert ő az állam szolgálatában az ifjúság nevelője – amely tényt én különösen is kiemeltem – s fogom is azt tenni mindig az olyan eseteknél, ahol ezzel az incompatibilitást konstatálhatom.
A zsürire tett propoziciót fölöslegesnek tartom, s éppen ezért abba tagokat nem küldek. ! A megírt dolgok két különböző fölfogás eredményei. Én a magamét föl nem adom! Nagy Sándor úrtól pedig szintén nem kívánom, hogy fölfogásával meghódoljon a zsürinek. – A meggyőződések fölött egyetlen fórum sem áll.
És elég ennyi. Pontonként lehetne reflektálni Nagy Sándor úr elég ildomtalan, epés, és sok helyütt rabulisztikus megjegyzéseire – de nem szeretek szeméttel hajigálkozni.
A puskaporért pedig kár lenne ebben a kis dologban.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir