32. sz., február 10. MÉGIS MOZOG A FÖLD

Full text search

32. sz., február 10.
MÉGIS MOZOG A FÖLD
Tisza Kálmán garázdálkodását s nemzet-depraváló politikáját végre megunta a Főrendiház is. Fölütötte a fejét az ellenzék, mégpedig olyan hatalmas alakban, hogy Tisza Kálmán megreszkethet tőle.
A nemesi osztályból fölcseperedett miniszterelnök kinevezése már mindjárt eleinte elégedetlenséggel találkozott a magyar Főrendiházban: még a tettek előtt gyűlölték ott Tiszát, s most a tettek után – csodálatos! – tűrték.
Ha nem vesszük is a Főrendiház meddő életét a múltból, már maga e tény mindenki előtt nyilvánvalóvá tette, hogy a Főrendiház parlamenti életünkben az ötödik kerék, de az is csak olyan kerék, mely mint valami címer-figura, semmire sem alkalmas, mert nem forog.
Sennyei alig vett részt az üléseken, Majláth s mindazok, akikhez némi remény kötött, nyugodtan nézték az idők szomorú folyását, s ha néha-néha emelkedett is egy-egy bátrabb kárhoztató hang a kormány ellen, az olyan volt csak, mint elhangzó egyetlen fejszevágás erdőirtásnak.
Tisza Kálmán értett ahhoz, hogy ártalmatlanná tegye a Felsőházat. – Gomba módra termettek a mamelukok, főispánok s a született főrendek közül is olyan szépen, olyan tapintatosan távolíttattak el vagy csendíttettek le a veszedelmesebb elemek, hogy az egész Felsőház nem numerált semmit s Tisza Kálmán mindig mosolyogva ment be a múzeumi palotába s mindig gúnymosollyal jött ki onnan.
De most, most már nem úgy lesz.
Fölzúgott a vihar a Felsőházban is. A derék egri érsek Samassa, annyi csüggesztő tapasztalat után végre fölemelte szavát erősen, hatalmasan a boszniai közigazgatás tárgyában benyújtott törvényjavaslat alkalmával s kárhoztató ítéletet mondott a kormány fejére.
Nagy esemény ez. Nem egy beszéd ez, hanem a nemzet fölrázatásának első jele: hogy íme elszakadt a türelem legutolsó fonala is, a legkomolyabbak, a leghiggadtabbak és legengedékenyebbek is érzik, hogy ütött a »tizenkettedik óra«, s Tisza Kálmán uralmát már tovább tűrni a magyarnak nem szabad.
Samassa temette el Deák Ferenc holttestét, de szellemét nem engedé eltemettetni; megszólaltatá azt február 7-én.
S e nagy szellem, mely minduntalan kitör a koporsóból, nagy dolgokra képes fölvillanyozni a nemzetet.
Semmi kétségünk, hogy Samassa hatalmas, retorikailag is nagy beszéde nem fog nyom nélkül elhangzani. Megalakult a Főrendiházban is az ellenzék. Sennyey visszatér, Majláth fölocsúdik, s a magyar arisztokrácia, mely századok előtt elöljárt a nemzet harcában, kiköszörüli a csorbákat, miket a jelenben néhány iránytalan léhűtő ejtett rajta.
Magasról jött a szózat, de a kunyhók panasza érlelte azt meg, s a koronához is eljut bizonnyal.
Rövid idő alatt ez a második csapás Tisza Kálmánra, s így lesz már ez ezután mindig.
Mert hisszük, hogy nemcsak a Főrendiház független elemei fognak együvé tömörülni, hanem az egri érsek nagy beszéde Magyarország szerte megteszi hatását, s a habozók (ezrek meg ezrek) most gondolkodás nélkül állnak oda az ellenzék közé.
Mert hiszen Samassában a nemzet bölcse, Deák Ferenc szólította meg a nemzetet.
De már eddig sem hangzott el nyom nélkül a monumentális beszéd. Samassának mindjárt akadtak követői, Schmidegg János gróf és báró Vécsey József, kik jelét adták annak szavaikban, hogy a jelenlegi kormány tetteivel elégedetlenek.
De hát mi ez még? Hol késnek az éji homályban a Batthyányak, a Perényiek? Széchenyiek, Telekiek, Dessevffyek, stb.? S annyi sok más nemes fajzata nagy ősapáknak?
Mélyen alusznak, ólomnehéz vérrohasztó álomba süllyedve. Pedig ütött a fölébredés órája.
Három nemes társatok már talpon áll. A kürtök riadót fújnak.
(A Főrendiház korábbi tehetetlenségének jellemzésére szánt képek: »Ötödik kerék, amelyik nem forog«, »Olyan volt csak, mint egyetlen fejszecsapás erdőirtásnak« –, de különösen a vezércikk második felének megjelenítő képesbeszédbe fordulása és motívumanyaga szól MK szerzősége mellett. Mindenekelőtt a »fölzúgott a vihar«, Deák Ferenc szellemének idézése, a »kunyhók panaszá«-nak a koronáig való eljutása, amelynek következtében Tisza bukása elkerülhetetlen lesz. Az »éji homályban« késlekedő főrendek fölsorolása erősen emlékeztett a Divatképek c. MK-tárca egy képére, amelyben a szerző a Toldi szerelméből idézi a Drágffyakat, Drugetheket stb.: Krk 57. köt. 58. 1. – Mindemellett némi kétséget ébreszt MK szerzősége iránt a konzervatív-klerikális Samassa fölmagasztalása, hiszen MK erős ellenszenvvel viseltetett a hozzá hasonló főpapokkal szemben.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir