25. sz., január 31. [A SZÍNIKRITIKÁRÓL]

Full text search

25. sz., január 31.
[A SZÍNIKRITIKÁRÓL]
Mióta már a klavirmajszterek is kritizálnak, azóta én abbahagytam nemcsak a kritikát, de a referádát is, s mindössze beszélgetek némelykor a színházról.
A kritika süllyedését legjobban az mutatja, hogy a közönség tüntet ellene.
Valahányszor helyi laptársunk kritikusa kiírja szakavatottan, hogy Rónaszékyné rosszul énekelt, »mert nem vett szabályszerű lélegzetet s mert hangja a felsőbb régiók padlásában lengedező pókhálózatba beleütközvén, zavarodásba esett s nem találván meg a kijövetelre a nyílást, a szájt, meggondolta magát s fülzúgássá változott. Valahányszor, mondom, a Hiradó tudós referense ilyenforma galimathiászt ereszt meg, biztos, hogy utána való fölléptekor Rónaszékyné megtapsoltatik.
Ennyire oda van a kritika.
S most már én is odajutottam a Hiradó révén, hogy lassanként az én véleményemmel is úgy fog bánni a közönség.
S akkor én éppen úgy fogok tenni, mint gróf Sándor.
*
Gróf Sándornak ugyanis egyszer a márciusi bécsi forradalom alatt macskazenét adott az ablaka alatt a nép. A gróf kinyitotta az ablakot s harsányan kiáltott le a nyávogó, ugató és ordítozó kompániának:
– Mondják meg az urak, nekem szól ez a macskazene vagy a feleségemnek?
(A felesége herceg Metternich leány volt.)
– Igenis önnek szól – kiálták alulról.
– Az már más. Mert ha a feleségemnek szólna, akkor én is lementem volna önök közé.
...................
Hát bizony nem messze vagyok már – attól, hogy magam is odavegyüljek a közönség közé tüntetni a szegedi kritika ellen.
*
Nem az a kritika, hogy ócska német zenekönyvekből egy csomó mondatot odaírjunk a papirosra, akár passzol valakire, akár nem, hanem az, hogy a szerető házakbani délutáni estélyek ne szerepeljenek mint intenciók az egyes színész megítélésénél. Mert szép dolog az a kornyikálás, s ha már az úristen olyan csodabogarakat is teremtett, kik a lencsés fazék rotyogását is schuberti dallamok kottájára szednék, ne kínozzák erőtlen kinövéseikkel a publikumot.
Ha annyira nem jutottak, hogy föl bírnák fogni, miszerint a kritika arra való, hogy míg egyrészt tájékoztassa a közönséget a színházban történtekről, másrészt figyelmeztesse a színészeket hibáikra, miért nem látnak más foglalkozás után?
Hiszen annyi különb érdemes foglalkozás van a világon!
*
Különben is helytelen szót használok, midőn kritikának nevezem azt, amit egy vidéki lap és vidéki társulat igényel. A kritika már magában véve komikus egy vidéki lapban, azért, mert vidéki lap először nem ért hozzá, s mert ha értene is, a vidéki társulatok nem állnak azon a nívón, hogy a kritikát megbírják. Amint nem áll azon a nívón a pesti Népszínház sem, melyről a fővárosi sajtó sohasem írt kritikát, hanem csak referádákat közöl.
De a »Hiradó« kritikusának az mindegy, ő azért csak elmondja a maga bolondériáit olyan komoly ábrázattal, mintha ettől függne az emberiség sorsa.
Ő miatta fordulhat a világ így, fordulhat a világ úgy, neki örökké szabályszerű lélegzetek kellenek.
S éppen úgy tesz, mint az ország hivatalos lapja, a »Budapesti Közlöny«, mely midőn Szegeden, »bömbölve zúgott« az ár, s mikor följajdult az Alföld veszedelme fölött nemzet és sajtó napokon át, egy szóval sem emlékezvén meg a csapásról, örök egyhangúsággal hozta napról-napra a sztereotip közleményt: »Fiume mellett a tenger csöndes
...................
Ő is olyan sztereotíp s nolens-volens, mindennap meg kell tudnunk, mekkora kapacitás ő a klavírozás és ének terén.
Vajon ki ne irigyelné?
*
Tegnap különben a »Hamupipőkét« adták Tóth Ilka jutalomjátékául. A színház meglehetősen megtelt, csak az alsó páholyok voltak üresen. Tóth Ilka koszorút is kapott, s a darab folyamán többször tapsolták.
Holnap »Pry Pál« angol bohózat megy. Kitűnő darab, s ha csak egy kicsit összevágóan adják, megérdemli, hogy mindenki megnézze.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir