8. sz., január 11. [»SZÉP ASSZONY KOCSISA«]

Full text search

8. sz., január 11.
[»SZÉP ASSZONY KOCSISA«]
Erdélyi Marietta kisasszony, mint értesülünk, holnap megérkezik s hétfőn »Angot«-ban lép föl. Ange kisasszonyt fogja benne énekelni.
*
Ma, vasárnap, eredeti újdonság kerül színre, Deréki »Szép asszony kocsisa« című népszínművével. Ez a második premier az idén, kívánjuk, hogy jobban sikerüljön az elsőnél. A darab meséje összevonva ez: Trézsi asszony korán özvegységre jut, s vagyona és szépsége által is szerelmet ébreszt a legényekben, ezek között a falu kántora, Farkas uram is ráveti szemét. De Trézsi asszony hideg marad, szíve csak Palkó iránt vonzódik, ki nehány hóval ezelőtt vetődött a szomszéd faluból Szántódra, hol Trézsi mint kocsist fölfogadja. Palkó és Trézsi csakhamar megszerették egymást, mit sanda szemmel néz a kertek alatt kullogó Farkas és hogy elhintse a konkolyt, elmondja Trézsinek, hogy Palkót ismeri már régebben, tudja, hogy Kőröshegyen volt szeretője, az özvegy Korógyiné leánya, kinek e viszonyból gyermeke is született. Trézsi erről meggyőződést akarván szerezni magának, áthajtat Kőröshegyre, hol csakugyan találkozik, Palkó elhagyott kedvesével. – Trézsi szenvedélyes asszony létére, meg akarja vele beszélni Palkó hazudságát, sértve találja magát érzelmeiben, és midőn a Balatonon vihar van kitörőben, halért küldi Palkót a túlparton levő halászhoz, azon vétkes szándékkal, hogy a Balaton hullámai közt találja sírját. Amely hirtelen fogamzott e bűnös eszme a szenvedélyes menyecskében, oly hirtelen jön a megbánás: kétségbeesetten nézi a partról, mint hánykolódik a piciny csolnak, mint küzd a torlódó hullámokkal, és midőn azt fölborulni látja, kétségbeejtő sikoltással hanyatlik az odaérkezett Balog tanító karjába. Midőn föleszmél, Palit – ki az árral küzdve, szerencsésen partra úszott – meglátja, és elmondja neki, hogy mindent tud, és hogy Palinak ezért az ő házát kerülni kell.
A vihar alatt leégett Korógyiék kis viskója is, és a Palkótól elhagyott szegény Böske útnak indul. Trézsit kéri, hogy ha a szeretőjét elszerette tőle, fogadja magához annak ártatlan gyermekét is, kiről ő most – szolgálatba kényteleníttetvén menni; – úgysem tudna gondoskodni. Trézsi ezt – jóvá akarván tenni hibáját – magára vállalja, sőt a búcsúzni jött Palinak szívét is visszatereli régi kedveséhez, maga pedig – a hoppon maradt kántor nagy bosszúságára – Balog tanítóhoz megy feleségül, kit mint igaz barátját és tanácsadóját már régebben tiszteletben tartott.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir