II. KI PISSZEG? MI PISSZEG?

Full text search

II. KI PISSZEG? MI PISSZEG?
»Ki« és »mi«? Igen, ez a kérdés.
Valahányszor Halmayné asszonyt tapsolják a színházban, mindig valami pisszegés is vegyül a tapsok közé a nézőtér hátsó részéből.
És valahányszor Enyváry Sarolta kisasszonyt tapsolják, szintén mindig valami pisszegés is vegyül a tapsok közé, a nézőtér hátsó részéből.
Hogy ki az, vagy kik azok, akik pisszegnek, nem tudjuk. De a jelenlevő földi gondviselés, a rendőrség tudhatná, ha siket nem volna: hogy azonban »mi« az, ami a pisszegést okozza, gyanítjuk. Az a hővérű, még alig fölserdült férfinembeli fiatalság meleg buzgalma – hamis pénzre fölváltva.
Mert a jó fiúk (hiszen magam is ilyen voltam!) választanak maguknak egy színpadi ideált, akit lelkük mesebeli nimbusszal rajong körül. Az egyik résznek (az ízlés különféle lévén) a Boriskák, Örzsék és Vicák kedves ábrázolója tetszik, a másik része talán a Boccaccióért lelkesedik s az aranyos fényű ruhák viselőjeért, kinek fején néha királyi diadém is van, ki a költők csapodár, pajzán gondolataival szeret és él, s regényes lelkük fantáziájába öltözködik.
S ki ne szeretné, hogy az ő ideálját érje a dicsőség nagyobb része?
Ebből a szempontból indulnak ki a derék fiúk a nézőtéren, s míg a halmaisták tapsolnak, pisszegnek az enyváristák és viszont, hogy a diadalból hátha lefaraghatnának valamit.
Pedig ez azonfölül hogy gyerekes és illetlen dolog, még céltalan is; mert a diadal vagy megérdemlett, vagy nem az. Ha megérdemlett, az érdemet nem lehet elvenni a pisszegéssel, mert az érdem olyan, mint a kút, minél többet vesznek el belőle, annál nagyobb. Vagy nem érdemlett és ekkor úgysem diadal.
A fiatalság nemes hevét szánja jobb dolgokra ennél. Ne versengjenek ők afölött, kinek kedvence az elsőbb, míg magok a tisztelt színésznők, szerényen elösmerik egymás érdemeit, valamint a közönség komoly része is.
Mindenki első a maga nemében, s bizonyos tekintetben mindenik mögötte áll a másiknak.
A színművészet nem csizmadia mesterség, hol határozottan ki lehet jelölni, ki dolgozik jobb bőrből és csinosabban. A művészetnek határa a végtelenség.
Szabadkán hagymakoszorút dobtak Erdélyi Mariettának. Elég botrány volt.
Szeged közönségét mindig bizonyos szolidság és tisztelettudás jellemezte.
Igen sajnáljuk ezeket a hagymaszagú kórtüneteket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir