A SZEGEDI MŰKEDVELŐK, A »NÉMET SZINHÁZ-ÜGY«

Full text search

A SZEGEDI MŰKEDVELŐK, A »NÉMET SZINHÁZ-ÜGY«
Az állandó színház eszméje, mely az árvíz előtt oly távol volt még a jövő ködében, mint amilyen távol a nyugot van a kelettől, ma már szemlátomást tért hódít.
A Falk Miksa által gyűjtött százharminchatezer forint nem került ugyan e célra, mint ahogy reménylettük, hanem ami késik, nem múlik, a város e célra juttatja azt, minélfogva bátran lehetne jósolni, hogy az unokáink meg fogják érni az állandó szép színházat, amelyet ma merengő pillanataiban csak a Lechner Lajos zseniális feje tud odaképzelni a szőke Tisza partjára, impozáns palotasor közé.
Innen is van, hogy inkább csak a fiatal generáció lelkesedik az állandó színházért: mi öregek tudjuk, hogy közelebb a sír. S ha már egyszer meghalunk: bánjuk is mi, hogy ki hol komédiázik.
A szegedi fiatal generációt illeti a kezdeményezés érdeme, ők kezdtek ez »alapra« gyűjteni sok lelkesedéssel és nem kevés eredménnyel aránylag: ők még megérhetik a végét, az eredményt. A fiatalsághoz rosszul illik a kétkedés.
A műkedvelők az úgynevezett szorosan polgári körből alakultak, s ami őreájuk nagy dicséret, szorgalommal és tehetséggel oldották meg a föladatot, s nem a nevekkel csődítették a publikumot, mely kíváncsiságból is megnézi az »ismerősöket«, hanem igazi műélvezetet nyújtottak.
E téren szeretem én a fiatalságot, s különösen a polgárit. Az önművelődés tere ez.
Ebben az alakban kell a fiatalságnak a közügyekre befolyni, nem pedig úgy, hogy politikai kérdésekben alkot magának véleményt, amire nem lehet elég képessége és higgadtsága, s e véleménynek igyekszik demonstrációkban és másnemű eszközökkel érvényt szerezni.
Jaj az olyan országnak, amelyet a fiatalság akar vezetni!
Tegnap a »Vén bakancsos és fia a huszárt« hozták színre, összevágó gondos előadásban, melyben különösen a két kisasszony, Szávits és Chilkó Mariska tüntették ki magokat, valamint Hauer úr Frici szerepében, ki sok tapsot aratott, s határozott tehetséggel bír a komikumra.
A két kisasszonyt (kik közül Chilkó Mariskának olyan kedves és hajlékony beszélő orgánuma van, s mozdulataiban annyi természetes báj, mint csak igen ritkán a színpadokon) virágzáporral fogadta a közönség, minden dalukat megtapsolta, különösen sokszor a Szávits k. a. jókedvű magyar nótáit, melyeket érzéssel énekelt.
A színház ma nem volt tele, ami természetes is, mert hiszen nem volt ott a napnak öccse és a holdnak bátyja, Tisza Lajos, – s a szegedi haute crčme nem szeret árnyékban ülni.
De akik jelen voltak, nem bánták meg, mert olyan jól mulattak, mintha hivatott színészektől látnák Szigligeti e jóízű darabját.
Tehát olyan jól, mint ahogy nem szoktak Aradi színházában.
*
Meg vagyok győződve, hogy ha Samassa egri érsek véletlenül el nem szólja magát, vagy két hétig nem lett volna fontosabb kérdés Magyarországon, mint a német színházügy, – illetve Budapest közgyűlésének hatalmas határozata.
Ezzel volt és van szaturálva a levegő. Pro és kontra folyik a vita legdisztingváltabb pesti politikai köröktől kezdve – le egészen a szegedi »Oroszlány« kávéház kerek asztaláig mindenütt.
Én nem kívánok hozzászólni, igazságos dolog-e, nem-e, sem azt, ha vajon tapintatos eljárás-e ez a jelenlegi viszonyok mellett, én csak egy régi »bon mot«-val akarom demonstrálni, hogy az, ami most megtörtént, már régi, egy félszázad óta megérett óhajtása a magyar elemnek. S egy félszázad átszűrődött óhajtása, még ha helytelen is, igazolva kell hogy legyen.
Midőn József nádor a ravatalon feküdt, másnap meggyúlt a német színház s porig leégett. A tűz okát sehogy sem lehetett kipuhatolni.
Az akkori diéta tagjai közt e véletlen incidensből a következő ügyes »bon mot« kerekedett…
...................
Amint József nádor elhagyta e földi világot, sietett a mennyország kapujához s ott bekopogtatott:
– Ki vagy? – kérdezi belülről kulcsait csörgetve Szent Péter.
– Én József vagyok, a magyarok nádora.
– Tettél-e valami jót a magyarokkal? – kérdi nyájasan a szent.
– Bizony nemigen tettem én, – mondja József nádor elgondolkozva.
– Nos, akkor eredj vissza: nem bocsáthatlak be – utasítá el mogorván Szent Péter.
Visszament a nádor, de másnap újra ott kopogtatott Péternél.
– Ki vagy?
– József, a magyarok nádora.
–Tettél-e valami jót a magyarokkal?
– Igenis tettem. Fölgyújtottam ma a német színházat, s most már a németek is kénytelenek lesznek a magyarba járni.
– Nyitom már a kaput. Gyere be, József nádor.
...................
Ami akkor »bon mot« volt, óhajtás volt, az most igazán megtörtént. S amilyen célból gyújtotta föl akkor József nádor a színházat, éppen olyan célból záratta be azt most a városi tanács. Most már a németek is csakugyan kénytelenek lesznek magyar színházba járni.
Hanem akkor, midőn a színház leégett, fölépítették. Most pedig, midőn be van zárva, félek, hogy kinyittatja nekik – Tisza Kálmán.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir