BÁL A ZÁGRÁBIAK JAVÁRA

Full text search

BÁL A ZÁGRÁBIAK JAVÁRA
A zágrábi ünnepélyek másodika a bál, ha nem volt is olyan impozáns, mint a koncert, mégsem mondható nemsikerültnek.
A pénteki este kimerítette a közönséget s ez bizonyára meglátszott a bálon is, a jövedelem mindamellett jelentékeny, ami a horvátoknak jut, mert sokkal többen vettek jegyet, mint amennyien megjelentek.
De akik ott voltak, nem bánták meg. Mert a társaság, talán éppen azért, mert kevesebb volt a szokottnál, igen jól mulatott, fesztelenség és pezsgő jókedv uralkodott egész virradatig. A négyeseket mintegy negyven pár táncolta, kik közt válogatott szépeink jobbára ott voltak.
A rendezőség, mely a horvát színekből viselt szalagot frakkján, kitűnően felelt meg föladatának, a konyha és a borok ellen nem lehetett kifogást tenni, egyszóval általános megelégedéssel záródtak be az annyi port fölvert, Zágrábért tartott ünnepélyek.
A két ünnepély utáni jövedelem, mint értesülünk, jelentékeny, de az összeget csak a végleges összeszámolás után közölhetjük.
Tisza Lajos, ki társaséletünk minden apró mozgalmában éppúgy részt vesz, mint bármelyik szegedi ember, nem jelent meg ugyan a bálon, de jegyét 20 Ft-tal váltotta meg.
*
S most, mikor már mindezeknek vége, s mikor dicsérőleg kell kiemelnem a közreműködőket, különösen a rendezőség elnökét Szluha Ágostont, Raitzer Adolf, Salamon Zsigmond s May Miksa és Weiner Miksa úr buzgalmát, lehetetlen el nem ítélnem saját magamat, amiért novellaíró létemre, bele mertem torkoskodni a parnasszus titkaiba.
Megmutattam az odavezető alagutat, (mert csak az igazi költő juthat el oda igazi úton, mi többiek csak úgy belopjuk magunkat valami »kölcsön« – koturnuszban).
Igen is megmutattam a könnyű utat, amelyen még az everlasztin cipős apró lábacskák is föltipeghetnek.
Utánam is próbálta rögtön a legbátrabb Ilonka (a második »első«), s ilyen verset hevenyészett rám, a zágrábi koncertből kapcsolatosan:
Gyáva vitéz
Minek is élsz!
Hogyha már a
Tapstól is félsz?
A szúrás talált, de azért közlöm azt az utónemzedék kedvéért, hogy tanulja meg, miszerint aki kardot húz, karddal lészen az ő kimúlása.
Én is, ki verssel ölök, – verssel öletem.
Mert hát okos kislány a szép Ilonka, s ha a galambnak nincs epéje, akkor ő nem galamb, hanem valami aranyos fecske.
Csak azt az egyet nem értem, miért akar poéta lenni – mikor őmaga a poézis.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir