132. sz., június 10. SZEGED, JÚNIUS 9-ÉN

Full text search

132. sz., június 10.
SZEGED, JÚNIUS 9-ÉN
Közeledik az ugorka-idény, a mort saison. A képviselőház ajtai bezárulnak, diplomaták fürdőre mennek, a lapok érdektelen dolgokról fognak cikkezni, unalmasan, szárazon. A meleg rendesen megállítja az események kerekét, úgyhogy az csak lassan, nehézkesen mozog.
A magyar országgyűlést is bezárták e hó tizenötödike táján, Tisza Kálmán miniszterelnök Ostendébe megy, s következik a parlament nélküli időszak.
Midőn az ülésszakot föloszlató királyi leiratot vissza kellett terjeszteni a felséghez egy későbbi határidő kitűzése iránt, a legbensőbb kormánypárti körökben az volt a nézet, hogy Tisza azon okból nem akarja még az ülésszakot bezárni, mert kétszer szenvedett parlamenti veresége után helyén valónak tartja valamely ügyben fölvetni a bizalmi kérdést.
És ez helyén is lett volna. Mert egy kétszer leszavazott kormány, ha van benne alkotmányos érzék, nem maradhat tovább azokon a székeken, melyeket legalább a látszat szerint okvetlenül bitorol, míg csak a bizalom azokban újra meg nem erősíti.
Hanem hát nagyon meg kellett volna változnia Tisza Kálmánnak, ha aláveti magát annak a fórumnak, mely az imént kétszer elítélte, vagy ha alávetette volna magát, akkor okvetlenül meg lett volna győződve róla, hogy ez a fórum diadalt szerez neki.
Hogyan? Tehát már Tisza Kálmán sem bízik mamelukjaiban? A hatalmas úr gőgje, ereje megtört volna? A geszti zsarnok félne már kiállani a fórumra, melynek évek óta ő a főkomédiása, hogy betanult grimaszaival és produkcióival újra tapsokat provokáljon?
Valóban úgy kell lennie. Mert nem az az eshetőség forog fönn itt, hogy talán nem látja a bizalom fölvetésének szükségét, mivel kicsinyes kérdéseknek tekinti azokat, amelyekben le lett szavazva. Először nem tekinti kicsinyes kérdéseknek, mert hatalmának összes eszközeivel forszírozta e kérdések keresztülvitelét, mutatja azt, hogy fölmelegítve hozta újra szőnyegre az odiózus ügyet, melytől minden jóravaló magyar ember megundorodott, mutatja a leszavazás után közte és Szapáry közt kifejlett éles jelenet, mely köztudomásra jutott a lapok útján, arra nézve pedig, hogy Tisza sohasem látja fölöslegesnek meggyengített állását kireperálni provokált bizalmi nyilatkozatokkal, számtalan megcáfolhatlan példa van az ő múltjából, egy egész inventárium a leköszönések- és különféle komédiákból, s most sem engedné át a bizalmi szavazatot, midőn hónapokig kell azon gyanú alatt kormányoznia, hogy sem a nemzetnek, sem az országgyűlésnek, sem a saját pártjának nem kell, ha nem volna kénytelen a félelem miatt, hogy a bizalmi szavazat fölvetésével pórul járhat, s kirántódik alóla a gyékény, melyet négykézláb igyekszik erősen megülni.
Valóban úgy áll a dolog, hogy a Tisza párt fölbomlásnak indult, s a vezér nem képes fönntartani a fegyelmet többé. Inkább kormányoz tehát, amíg lehet, tisztesség nélkül, hogysem a tisztesség végett a hatalom vesszen el.
A »tizenkettedik óra«, minden jel mutatja, nincsen nagyon messze már. A percmutató sebesen fut. Az éj megnyílik s elnyeli Tiszát, e kísértetet, e lidércnyomást, mely a nemzetre úgy nehezül, hogy az alig vehet lélegzetet.
A Tisza-kormány napjai meg vannak számlálva. Tisza maga érzi ezt, és ez a legbiztosabb jel. Ha már a »merényletek férfia« nem mer többé semmit és csak ideges ragaszkodást képes kifejteni e hatalomhoz, akkor rosszul állhat a szénája.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir