294. sz., december 17. BÉCSI LOJALITÁS

Full text search

294. sz., december 17.
BÉCSI LOJALITÁS
Kedélyes nép az a bécsi nép. Egy pár tormás virsli s egy krigli árpalé mellett olyan szép csendesen elmulatgat, hogy még a légynek se vét. Méla szemekkel révedez a semmiségbe, mint valami világfájdalmas költő: jámbor tutyimutyisággal suhan el minden fölött, mintha szíve bikkfataplóból volna: altató szentimentalizmussal dudorássza meghatottabb pillanataiban a »Die schőne blaue Donau«-féle epekedő áriákat. Olyan mintha nem is élne e világon, mintha nem is húsból és vérből, hanem sárból és sörből gyúrta volna össze a természet.
Szélcsend az eleme, nesztelenségben leledzik, fél a levegőnek minden erősebb áramlatától, ami kommóciója ellen irányul. Csupa kényelemszeretetből hódol a törvénynek, a meglevő rosszat nem adja száz új jobbért. Könnyebb a tevét a tű fokán átgyömöckölni, mint őt kizökkenteni a rendes kerékvágásából.
De van egy Akhillesz-sarka, melyet ha érintenek, a szelíd bárányból vérszopó tigris lesz s vadállati kegyetlenséggel marcangol szét mindent, ami útjába esik, s éktelen ordítással fűszerezi dühöngő haragját.
Ha arról van szó, hogy Brüsszelben Rudolf trónörökös arájának franciául zengik el a szerenádot: megszólal az osztrák trombita, pörög a dob, ropog a puska, bömböl az ágyú e hazaáruló szándék ellen, s fenyegető német hangzivatarukkal lefülelik az egész világot.
Ha közös hadseregbeli tisztek régi dicsőségünk vérrel írott levelét, a magyar nemzeti lobogót rongynak nevezik, meggyalázzák, sárba tiporják: ha ugyancsak ezek a harcban reszkető, békében vakmerő, basáskodó, kardcsörtető urak véresre kaszabolják össze a védtelen polgárt, és emiatt keményen csapdossák a nemzeti közvélemény megsértett önérzet haragos hullámai Bécs városának falait, s példás elégtételt követelünk országgyűléstől, hadügyminisztertől, s magától a fejedelemtől: bezzeg van ilyenkor lárma, kiabálás, kődobálás, s kisütik, hogy azok a magyarfaló tiszturak dicsőségesen viselték magukat, bankettet adnak tiszteletükre, hátraléptetés helyett előléptetik, megkoszorúzzák, olyan érdemjelet akasztanak adandó alkalommal a nyakába, mint egy levesestányér.
Ha Budapest tiltakozik az ízlésrontó, erkölcsmételyező, bécsi pirosítóval kifestett német Thália ellen: nincs az a sár, piszok, amit durva kézzel ránk ne hajigálnának, leszedik rólunk a becsület legkisebb foszlányát, a legnagyobb gyalázat bélyegét sütik homlokunkra. Elneveznek barbároknak, rinocerosznak, hatökörnek, páviánnak, khinézernek, műveletlen baromcsordának. Petőfinket, a világ egyik legzseniálisabb lírikusát, primitív poétának titulálják, aki az ő másodrangú költőiknek se oldhatja meg a saruszíjját: Jókainak, aki több fényt vetett a magyar nemzetre ragyogó irodalmi működésével, mint száz államférfiú, megtépdesik hervadhatatlan koszorúját. S addig sündörködnek, fondorkodnak a kutyahűségű Zsurnálok, Volksblattok és Lloydok segítségével, hogy a kiutasított német Tháliát visszaszavazzák a Gyapjú utcának, szemébe röhögve a lefőzött magyarságnak.
Íme, tisztelt publikum, ilyen az a csendes, békés, sörfogyasztogató bécsi népség.
Hanem ennél még tovább is megy ám. Önzésből képes megsérteni uralkodóját is, képes a »lojális« jelzőt »illojális«-ra változtatni: ami más szóval annyit tesz, hogy a fejedelem iránt tartozó tiszteletüknek, hódolatuknak is csak érdek az alapja. Mihelyt ez az érdek csak látszólagosan is csorbát szenved, mindjárt oda a barátság, szemérmetlen merészséggel dobják szeme közé a fejedelemnek: »Uram, császárom! nem vagyunk veled megelégedve! Viseld magadat jobban, mert különben meggyűl velünk a bajod!«
Hogy nem nagyítunk: utalunk a bécsi községtanács botrányos magaviseletére, melynek nevetséges és illojális ereje abban kulminál, hogy a trónörökös háztartásához szükséges berendezésekre, az udvar részéről tett megrendelésekre vonatkozólag valóságos inkvizíciót tartottak a császári főudvarmesternél, a trónörökös udvarmesterénél, az egyes iparosoknál abból a célból, hogy ha csakugyan kisül, miszerint Rudolf trónörökös számára az udvar külföldön, nevezetesen Párizsban tesz bevásárlásokat: a menyegző alkalmára az Operaházban tervezett bált és az ígért nagyszerű kivilágítást beszüntetik.
A vizsgálat eredményével meg vannak elégedve, mert minden úgy történt, ahogy az önző lelkük kívánta és »örvendetes tudomásul veszik«, hogy az udvar minden bútort, ékszert, kárpitos- és gombkötő munkát náluk rendel meg, s így az osztrák ipar csorbát nem szenvedett.
Nagy az öröm a Kaiserstadtban, de a császár egy kis mérget csöppentett mézkelyhükbe.
A keddi bécsvárosi községtanácsi gyűlésben ugyanis fölolvastatott gr. Taaffe miniszterelnök levele, mely tudatja, hogy a császár a trónörökös megrendeléseire vonatkozó vizsgálatok következtében visszautasítja a Bécs városa által az Operaházban tervezett bált, és annak költségeit a szegényeknek rendeli adatni, mely költségekhez úgy a császár, mint Rudolf trónörökös egyenkint 20-20 ezer forinttal járulnak.
Olyan pompás fejedelmi levél, amit a jó bécsiek nemigen tesznek ki ablakukba.
Megérdemelték e leckét, kik nem szégyellték magukat az udvar belügyeibe annyira beleártani, hogy a leghitványabb bútordarabot is rossz szemmel néznék, ha külföldről rendeltetett volna meg.
Hát mit szóljunk mi, magyarok, akik az udvartartás költségeihez 50 percenttel járulunk és mégsem részesülhetünk abban a szerencsében, hogy a királyfinak vagy arájának ruhájára legalább egy gombbal szolgálhatnánk.
Mit szóljunk mi, akik hagyományos tisztelői, szeretői vagyunk a királyi háznak, amely ha nem is állandóan laknék nálunk, de legalább csak a törvényszabta időt töltené köztünk: úgy megbecsülnénk, hogy sírva fakadna örömében, tejbe, vajba fürdetnénk stb.
Nem szólunk semmit, azt is lassan mondjuk. Lojális érzelmekkel fordulunk a királyfi közelgő menyegzője elé s Bécsnek pedig azt mondjuk, hogy:
»Si tacuisses…«

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir