A SZABADSZÁLLÁSI EMBER A PETŐFI-SZOBORNÁL

Full text search

A SZABADSZÁLLÁSI EMBER A PETŐFI-SZOBORNÁL
Öreg, görnyedt hátú ember nézegette a koszorúkkal borított szobrot délután, midőn már lezajlottak az ünnepélyességek. Általában egész estig valóságos búcsújáró helye volt a közönségnek. Nagy néptömegek gyönyörködtek azon impozáns, igazi tündéri látványban, melyet a tömérdek fényes koszorú nyújtott a szobor lábánál.
Elandalodtak rajtuk: a tömérdek dicsőségen, melyet »a jó öreg kocsmáros« fia szerzett. »Mégis csak van gondviselés – mondák az egyszerű emberek –, igazaknak az ő jutalma.«
Betűzgették a koszorúk feliratát.
A román királynőé áll a legfelül. Vajon merre van a képviselőházé? Hej, csak mégis derék asszony lehet az a román királynő. Áldja meg az isten jártában-keltében.
Némelyek Budára tekingettek. Van-e ugyan zászló a királyi-váron? Talán már levették… vagy talán nem is volt…
A szobor háta mögött volt egy piciny szép koszorú, lantot ábrázoló: ibolyákból volt a lant fája csinálva, szalagja félig behajlott s csak ennyit lehetett elolvasni, …és Stefánia.
Vajon mi lehet előtte? Mi lehetne más, mint: Rudolf… Ezt hitték legtöbben.
Bántotta őket a kíváncsiság, de melegítette is a hit.
Egy pajkos fiatal mesterlegény bemászott a sorompón, mikor a rendőr oda nem nézett, s a begyűrt szalagot kisimította. Az volt biz azon:
»Wohl Janka és Stephanie.« Ők küldték azt a szép lantos koszorút.
A szabadszállási parasztembert mind nem érdekelték az ilyen apróságok. Ő a »Sándor gyerek« arcát nézegette. Mert pajtása volt neki a Sándor. Együtt jártak az elemi iskolába. Azonfelül még druszák is, mivelhogy Szabó Sándornak hívják őkigyelmét.
Szóba eredtem vele:
– Hát jól van-e találva?
– Meg van az cselekedve, uram, derekasan – mondá, büszkeséggel legeltetve a szemét rajta. – Hej, de sokért nem adom, hogy megéltem!
– Hát persze, ismerte kelmed?
– Komája volt apám az apjának.
Megint csak nézegette elülről-hátulról a Sándort, s végre így szólt fejcsóválva:
– Együtt jártunk az iskolába. Mindég én tudtam jobban a leckémet. Mégis őbelőle lett nagyobb ember. Hát nem furcsa dolog ez a világon?
– Talán bizony irigyli, bácsi?
– Nem én, nem biz én… mivelhogy hát mégis csak mitőlünk való ember ő. Én voltam a kortese a követválasztáskor… amikor kikergették…
– Cudarság, ugye?
– Hajszen ki tudhatta azt akkor? Én kísértem ki a városból… Azóta se láttam szegényt egész a mai napig. Nem öregedett az, uram, annyit se, mint a körmöm!
 

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir