A T. HÁZBÓL [ápr. 14.]

Full text search

A T. HÁZBÓL [ápr. 14.]
Az »örök javaslat« ma megint lassan ment. A 60-dik paragrafus nehéz zátony lett.
Pedig rendes logikai mértékkel mérve az emberi szenvedélyeket, azt kellett volna hinni, hogy Spanga elfogatása el fogja némítani a felszólalókat, mivelhogy előre látható dolog, hogy ily eseménydús napon a dikciókkal nagy eroberungot tenni nem lehet.
– Spanga el van fogva! – kiáltá örvendezve Pauler. – Legalább nem akad fel az igazságszolgáltatás kereke!
– Spanga el van fogva! – szólt Tisza. – Mégis van hát rend országomban!
– Spanga el van fogva! – rikoltott fel Dávidházy Andor (álnéven Kármán Lajos). – Nem adom száz forintért, hogy nem Thaiszék fogták el.
– Spanga el van fogva! – nevetett a markába Verhovay. – Most már nyugodtan áttérhetünk megint az eszlári ügyre!
És mindenkinek igaza volt.
Csak Szemző Gyula károsodott rettenetesen. De előbb hadd mondjam el, ki az a Szemző Gyula.
Szemző Gyula tökéletesen hasonlít mindenben Reviczky Károlyhoz.
De mindebből igen nehéz fogalmat alkotni róla, mert Reviczky Károlyt személyesen senki sem ösmeri. Egy név, mely néha fordul elő a szavazási lajstromokban a távollevők között.
Magyarországon sokan híresültek el már azon a címen, hogy »jelen voltak«, most végre megtörtént, hogy valaki azért lesz híressé, mert örökké távol van.
Ez Reviczky Károly. – S ennek a képmása Szemző Gyula.
Gondolkozó körökben azt állítják, hogy Reviczky Károly valószínűleg nem is létezik. Hanem csak egy megbízó levél az egész, mely egyszer Eszergom megyéből beérkezett az elnökhöz.
S valóban a derék esztergomiaktól kitelik az a furfang, hogy csak egy költött nevet szerepeltetnek, s annak az öt forintjait összegyűjtik, s bedobatják a papok perselyeibe, mert az ilyen dolgokat mind megengedi a Gury erkölcstana.
Csakhogy ezt a vélelmet nagyon megrontja az, hogy Reviczkynek a hasonmása, Szemző Gyula, most csakugyan megjelent és tényleg látható.
S ha Szemző Gyula tényleg megvan, miért ne lehetne meg tényleg Reviczky Károly is?
Szemző Gyula pedig megvan. Sőt ma beszélni is akart. Egy javaslatot gondolt ki a napokban, hogy miképp kellene elfogni Spangát. Csalhatatlan, pozitív javaslattal lépett volna elő, mely azon esetre is biztos, ha Spanga felismerhetlenné tette volna is magát.
Fogja el a rendőrség Pestnek minden férfi lakóját. E tömeges elfogatásoknál egy bizonyos, és ez az, hogy valaki okvetlenül a legutolsónak marad az elfogatásnál. S ez a legutolsó lesz Spanga.
De hát malőr!… A pozsonyi elfogatás tönkretette a praktikus javaslatot úgy, hogy az ma már csak a folyosóknak esett ádáz martalékul. Ott is mint elkésett, rossz vicc.
Bent a Házban Herman excellált. Igazi bagoly, aki a Minerva lábainál növekedik. Bagoly szempontból fogta fel a dolgokat, de saskeselyű lett mihelyt Zay ellen fordult.
Ma a szegény Zayn szántottak. Még Trefort is megpróbálta az ő szegény kivérzett hátán, hogy milyen az, ha ő is üt, ő, akit mindég csak ütnek.
Végül meg akarok még emlékezni egy »szűz« szerepről is. Szabó Kálmán lépett ma ki először a sorompóba, s a tanári képesítéshez a teljes testi épséget és egészséget is indítványozta.
– Ez a tanárnék dolga! – dünnyögé elmésen Odescalchy Gyula.
Végre még Missics kívánt szólni, de nem akarták már ma meghallgatni. Denique nincs többé auktoritás, még a földig érő szakállban sem.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir