A T. HÁZBÓL [márc. 1.]

Full text search

A T. HÁZBÓL [márc. 1.]
Az elménckedés mindenkor divatos vala a mi országgyűléseinken. Már 1848-ban is midőn a Lloyd-teremben tartotta üléseit a parlament, s midőn egy tavaszi napon egy veréb repült be a nyitott ablakon át a tanácskozási terembe, félig fölemelkedett helyéről a komoly Beöthy Ödön, s így szólt félhangosan:
– Indítványozom, hogy a két Madarász (József és László) küldessenek ki elfogatására.
Nem tudom, elfogták-e akkor azt a verebet a Madarászék, hanem annyi bizonyos, hogy az a veréb mint a sváb regék nyúlja, mindég kísért azóta az igen t. Házban. S kergetik nemcsak a Madarászok, hanem azok is, akiknek nem kellene.
Rábízván, hogy ebből a parabolából kiki vonja le, amennyi őt illeti, átmegyek ma Tiszaeszlárra. Úgyis régen beszéltem erről a hosszú nótáról.
Három-négy nap előtt vidám hangulat volt az antiszemiták közt.
– Van már új Eszter megint!
– Nem ér semmit – felelte Wahrmann Mór – ha nincs hozzá nyíregyházi törvényszék.
S csakugyan úgy is lett a tegnapi vizsgálat és boncolás eredménye kerülvén szóba, Ónody búsan mondá a folyosón.
– A második Eszter nem sikerült.
Mire állítólag azt jegyezte volna meg Verhovay:
– Nem kell csüggedni. Most elővesszük a harmadikat.
– Egy negyedik pedig nekem van – bíztatta Istóczyékat Prileszky.
S ezzel mintegy előre jelezvén a keresztények programját, áttérhetek egész nyugodtan arra a zsidóskodásra, amit Tisza uraimék készültek csinálni, melyet azonban Helfy Ignác észrevett idejekorán.
Hát arról volt szó, hogy a kúriának választási ügyekben való bíráskodásáról szóló törvényjavaslatot benyújtják, mert egy másik törvény már megígérte, tehát be kell nyújtani… bármint ódzkodnak is tőle a választási bűnök »szabadoncai«. (Milyen jó nekünk ez a Lonkay bácsi ilyenkor, ha új szó kell.) Azonban a végzetes benyújtási pillanatban támadni fog egy »önálló férfiú« (játszani fogja Éles Henrik), aki kardot rántván, vakmerően azt fogja követelni a javaslatot benyújtó miniszterrel szemben, hogy ez a javaslat vétessék le még most a napirendről.
A miniszter dühös szemeket fog vetni Élesre, de Éles kemény gyerek, ő oda se néz, megmarad indítványa mellett, s végezetül diadalmaskodni fog.
Két napig tanulták a tükör előtt szerepüket úgy Éles, mint Pauler, hanem közbejöttek, mondom, Helfy, Győry Elek, majd Apponyi Albert, Szilágyi Dezső, s olyan furcsa menetet adtak a cselekvénynek, hogy kénytelenek voltak a »súgó«-hoz folyamodni.
S a súgó (Tisza Kálmán) is meg volt akadva kissé. S hagyta folyni a színjátékot a maga sorján. Ha már beláttak a kulisszák mögé, hát ne legyen belőle nagy csata. Jöjjön, aminek jönni kell! Legyen minden ember a saját lénungján!
Éles rettenetesen röstellte, hogy így levakarták róla a festéket; inkább csak rendezzen ő ezentúl is banketteket.
Szilágyi a kezébe vett egy csalánbokrot, s folyvást Hegedüst piszkálta vele, pedig Hegedüs éppen ma kezdett először gondolni a kegyes megtérésre. Denique, akit az isten kecskerágónak rendelt, nem lehet abból rozmaring-virág.
Hanem Hegedüs sem engedte magát, s ha éldelegve suttogták az ellenzéken, mikor a Szilágyi beszéde alatt idegesen izgett-mozgott a széken: »Ni, mintha a piócát sóznák«, mikor aztán ő találta el a Szilágyi beszédének gyenge oldalát, bizony még az ellenzék is kénytelen volt megmosolyogni a daliás kinézésű vezért. De iszen mokány gyerek mégis ez a mi Hegedüs Sándorunk.
Az ellenzék hadiszerencséjének magvát mégsem annyira Helfy, mint inkább Győry Elek vetette el (Parva sapientia regitur…). Ő kényszerítette bele Paulert szerencsés inspirációval a nyilatkozatba, mintha mondta volna neki az Éles indítványa után: »No szólj már te is, more!«
De Paulernek itt nem lett volna szerepe, mert a javaslatot, amit ő benyújtott, nem hagyhatta el, ha szólt, lehetetlen volt tehát szólania. És mégis hallgathatott-e, ha egyszer provokálták?
Megtörtént tehát… megtörtént az a hallatlan eset, hogy kormánypárt kezdte magát nem jól érezni. A cirkumspektus természetűek látván, hogy kritikus szituáció van, hogy alkalmasint szavazás lészen, hol színt kell vallaniok, igyekeztek ott hagyni a tisztelt Házat.
Kármán Lajos »az ünnepélyes férfiú«, kapkodott a kesztyűi és a kalapja után, s elpárolgott a legelső ajtón, még azt se mondva fuvolaszerű hangján a szomszédjának hogy:
»Isten veled, kedves jó barátom, Domahidy István.«
Mint mikor a hajót ingatni kezdi a vihar, recsegtek az árbócok, hajladoztak a rudak, ropogott, hasadozott minden.
Az ellenzék összeszedvén magát, kedvet kapott a viadalhoz, nem volt nyomban se éhség, se szomjúság. A Ház tisztelt órája is hiába futotta át már a II-ik numerust, mindenki a megmérkőzést óhajtotta. Szavazzunk! Szavazzunk! – kiáltottak folyton erősbedve.
– Holnap! Holnap! – hangzott a jobboldalról.
De ezt nem volt szabad engedni, mert egy nap hosszú idő, s ha egyet alusznak a mamelukok, elalszik bennük a fölébresztett kötelességérzet is a parlamenti tanácskozások komolyságának megőrzése iránt.
Nem is engedték. Jött a névszerinti szavazás. Kihúzták az R betűt.
Az R betű a parlamenti konyhanyelvben azt jelenti, amit a hónapokban. Az »r« ti. a rák szimbóluma, s ez rossz omen.
Éles Henrik indítvány a megbukott, s harmincöt szavazattal győzött az ellenzék, mely tárgyalásra kívánta kitűzetni a Pauler javaslatát, hadd valljon vele szint a kormánypárt, akarja-e vajon igazán, vagy csak hitegette a közvéleményt?
Persze a kormánypártról is többen szavaztak »nem«-mel, s ezek között Hegedüs Sándor is.
Mikor a »nem«-et kimondotta, ő maga is megrezzent, idegenül nézett szét a Házban, s mintha a szívébe nyilallott volna az az egy szó, tagjai rángatózni kezdtek, s szemei előtt elborult a világ.
Az ellenzék lelkes éljene harsogott fel.
– Én vagyok-e én? – motyogá, s a plajbász kihullott meredt, élettelen kezeiből, s messze gurult a padok alá.
Bárcsak kedvet kapna ezekhez az »éljen«-ekhez mától kezdve.
Lánczy Gyula és Lukács Béla (mindketten ördöngősen híznak a levegő változtatásban) szomorúan gubbaszkodtak a padjaikban, s talán ugyanegy sötét gondolat festékezett a homlokukon.
– Hát minket ki éljenzett meg? Hiszen mi is ilyenformán csináltuk kezdetben?
Visy Imre pedig az írói karzaton csóválta a fejét tépelődve:
– Hát nincs már hűség, hazaszeretet sehol… sehol…

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir