A MAI TÁRGYALÁS • Nyíregyháza, júl. 28. [júl. 29.]

Full text search

A MAI TÁRGYALÁS • Nyíregyháza, júl. 28. [júl. 29.]
A beszédek sokkal unalmasabbak, mint a párbeszédek voltak. Az ügyvédek bölcsessége nem olyan idegfeszítő, mint a közönséges tanúk össze-vissza való beszélése volt. A bölcsességből elég egy uncia is kedvderítőnek, a többi aztán morpheum: álmosító szer.
Mert a publikumnak jó érzéke van: tudja, hogy amit a tanúk beszélnek, az történik; amit pedig az ügyvédek beszélnek, az csak idomítása annak, ami már történt.
Ma már a beszédek alatt volt ásítás is, pedig Friedmann szépen beszélt, de hosszan. Mintegy rezüméjét adta a pörnek, végigment rajta, s találó remarque-okkal kísérte. Különösen az ügy első részénél, a Móric vallomásánál időzött hosszan, kimutatva annal ellentmondásait, s a sárga kendőnek tulajdonítva a nemezis szerepét, mely ezen ügyet megvilágította. Sok finom megfigyelésről tanúskodó részletet hoz fel, elmondva, hogy miképp követhették volna el a bűnt a sakterek, akik egymást nem is ismerték, s akik nem cinkostársak, hanem inkább vetélytársak voltak, egy ugyanazon állást óhajtván ott elnyerni. Néhol átcsap a pszichológia terére, s ott is otthonosan mozog, sőt a szatíra ostorát is megsuhogtatja, de mérsékelt, diszkrét alakban. Beszéde kibékítő hatásra törekedett, s azt el is érte. Ez volt valószínűleg a legtárgyilagosabb beszéd a védelemben.
Utána, de már a déli szünet után dr. Székely Miksa vette át a szót. A fiatal ügyvéd semmiben sem maradt mögötte az illusztris prókátoroknak. Mindenütt kellő magaslaton maradt. Székely részben a bűnügy pszichológiáját ölelte fel.
Általában elég ügyesnek találjuk a szerepfelosztást. A védelemben Szeyffert tegnap a külföldnek szólt, Funták a szívekhez és az asszonyokhoz beszélt az érzelmekre apellálván. Friedmann a bírákhoz intézte észrevételeit. Székely az antiszemita publikumnak szónokolt. Heumann a zsidó publikumnak.
Székely azt rajzolta, miképp képződhetett az ügy, illusztrálja, mily nagy mértékben működött Eszláron a képzelődő tehetség az emberekben: víziókat láttak és lidércnyomásokat éreztek; aztán rátér a vizsgálóbíróra, ki nem az elveszett leány nyomait kereste, hanem csak a rituális gyilkosságot. Élesen kikel a talmi szakértők ellen.
Beszédét igen szépen azzal végezte, hogy mind e gyűlöletnek, mely hozzájárult e mese megszövéséhez, a polgári házasság vethetne véget. A beszéd egy óráig tartott.
Egészen frissítő hatást gyakorolt a közönségre Heumann Ignác beszéde, amennyiben szenvedélyes volt. Heumannból sok helyütt kitört a hitsorsos sérelme és dühe. Tőle várta volna a védelem a csempészeti vád részletezését, de ehelyett kikelt a vizsgálat ellen, kikelt a megye ellen. Indulatos természete mindinkább elragadta. A megyére mondja, hogy »élén a közigazgatás fejével, valamennyien azon igyekeztek, hogy hamis tanúkat szerezzenek, hazugságokat koholjanak és gazságot hajhásszanak«.
A közönség is lassan-lassan ingerültté lesz Heumann beszédje alatt, s itt-ott pisszegéssel, zúgással adja megbotránkozásának jelét.
Az elnök több ízben rendreutasította a szónokot, de nem használt. Heumannt mint a »Háromcsőrű kacsa« polgármesterét, már meg nem állíthatta a figyelmeztető szó: mindvégig heves maradt.
Beszéde, ha nincs ez a nagyon is szenvedélyes eleje, kiváló szolgálatot tehetett volna a védelemnek, mert az anyag, amit elhasznált arra, hogy öklelő nyársakat faragjon belőle, igen jó gerenda is lehetett volna a védelem támogatására.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir