A T. HÁZBÓL [ápr. 17.]

Full text search

A T. HÁZBÓL [ápr. 17.]
Már kedden is csoda történt. Beöthy Algernon tartotta szűzbeszédét. Két ízben is felszólalt s oly bámulatba ejté az embereket, mintha öregasszony ikreket szül.
Már évtizedek óta képviselő. Hajszálai ott hulldogáltak el a Ház helyiségeiben, de sohasem jutott eszébe beszélnie. Persze, mert nem akadt neki való téma!
Hanem a takarékpénztárak eszméje felvillanyozta s elkezdte prédikálni ő is takarékosságot… Ebből rossz esztendőt jósolnak a gazdák országszerte.
A keddi ülés után Tisza egy napi gondolkozási időt. hagyott a pártnak, hogy addig gyónjanak meg egymásnak, és kiellenzékeskedjék magokat, s csütörtökön reggel ott legyenek egy szálig, ki fegyveresen (szónoklattal), ki pedig csak uniformisban.
Ott is valának. A melengető napfény bearanyozta az arcokat. A törzskarból Csernátony Lajos vígan dörzsölgette kezeit, Vizsolyi nyugodtan méregette a folyosó egyik végétől a másikig a pokrócokat, és hadiszemlét tartott az egybegyűltek felett. Jókai az ellenséget cernírozta, utána kiáltván Szilágyinak:
– Kegyetlen leszel, Dezső?
Mire valami gúnyos hang a könyvtár felől visszafelelt:
– Azért lesz kegyetlen, hogy »kegyelmes« lehessen.
De erre kevés a kilátás, mert az öreg Pulszky ott ül egy sarokban és nem a Tisza esélyeit kontemplálja, hanem az öreg Gladstone sorsán tépelődik.
Nemcsak a törzskar van itt teljes számban és a zöm, hanem a mezei hadak is bevonattak. Sűrűn barnállanak a sarokban a falusi arcok. A segélycsapatok is megjöttek: Bornemisza Ádám és a többi kormánybiztosok. Sőt a betegeiket is talpra állították a pártok. Beérkezett Beksics amonnan és Thaly eminnen, csak a habarékpárt betegje, Ábrányi maradt oda.
Pedig ezért a vitáért bizony nem érdemes meggyógyulni.
Valóságos kópiája ez csak a másiknak, amit húsvét előtt megírtunk.
A Ház asztalán ugyanaz a javaslat van, ami a múltkor. Csak a neve lett »felsőház« helyett főrendiház (no és még azonfelül egy pár »csak«), az előadói széken ugyanaz a Láng Lajos ül, a miniszterelnöki széken pedig ugyanaz a Tisza Kálmán – s ami javaslatnak, előadónak, Tisza Kálmánnak nagy szerencséje –, a baloldalon ugyanaz az ellenzék.
A miniszterelnök és Szilágyi előtt egy-egy fehér papírlap van kiterítve.
Egyelőre e két papírlapon folyik a fegyverkezés, mialatt az előcsatározás megindult.
Tisza szorgalmasan jegyez az ellenzéki beszédek alatt, Szilágyi pedig a kormánypárti beszédek alatt.
Mert mind a kettőnek az a modora, hogy »majd ad az ellenfél fegyvert«. S valóban egész arzenálok potyognak ki a beszédekből.
A terem képe nyugodt, sima, sehol egy redő, ami alatt azt értem, hogy a Ház még nincs felvillanyozva, a »nagy közbeszólók« és ingerkedők még nem tudják, miért kell tulajdonképpen haragudni, a rabbiért-e vagy azért, hogy csak ötven mameluk jut be a főrendiházba?
A »Whipper in«-ok (a hajtsárok) még a szavazatok összekombinálásával vannak elfoglalva s azt számítgatják, mekkora erőt lesz szükséges síkra vinni.
Egyszóval a csata még csak indul s azzal az egyhangúsággal, ímmel-ámmal, amellyel a kikerülhetlen eredmény tudata bénítja meg a küzdőket.
Láng Lajosé az első szó.
A mostani előadói beszéde, mely az érvek ökonomikus, tömött csoportosításával mutatja be a megújhodott javaslatot, még tán jobb, mint az első beszéde volt. De látszott előadásán, hogy ő még azt hiszi, rossz beszédet mond.
Hol-hol szétnézett az ellenzék fölött nyugtalanul, hogy hol jön már az a »zaj« és »visszatetszés«.
Az ellenzék meg sem mozdult.
Irányi Dániel a Tisza Kálmán sorsa fölött van elkeseredve. Mi lesz most már a szegény Tisza Kálmánból?
Ezentúl ő már a főrendek kegyelméből lesz miniszterelnök. A főrendiház függetlenebb, arisztokratikusabb lesz, mint azelőtt.
Beszéde, mely igazi liberális hangon volt tartva, nagyon tetszett a pártjának.
Nemsokára felállt Mocsáry, gondolva magában:
– Ha Irányi már elhasználta a liberális argumentumokat, most majd én az illiberális hangokhoz nyúlok.
És az ő beszéde is nagyon tetszett a pártjának.
A két ellenzéki vezér közé ékelve tartotta szűzszónoklatát Molnár Viktor, rokonszenves, halavány arcú fiatalember, kit már eddig is kedveltek a pártjabeliek. Ezentúl még jobban megérdemli. Egy kicsit azonban öreges az észjárása.
A gyorsirodában mindenáron el akarták beszédét cserélni a Vadnai Károlyéval, melyben fiatalos hév és tűz nyilvánult. Vadnai most is, mint a múltkor, ahhoz az ügyes fogáshoz folyamodott, elhitette a mamelukokkal, hogy milyen derék emberek ők. »Lássátok, biz isten, megérdemeljük a “liberális” nevet«.
Urbanovszky, Ivánka és Gromon jóváhagyólag bólingattak a fejeikkel, csak Szontagh Pál izgett kényelmetlenül a székén, s Horváth Gyula vakarta szégyenlősen az állát.
A büfében ezalatt Krajtsik tartott antikatolikus előadást a »zárdáról és a klastromról«, a másik szögletben Andreánszky Gábor gyűlésezett az antiszemitákkal, messzebb a lépcsőháznál pedig három-négy zsidó képviselő súgott össze, hogy mit csináljanak a rabbi paragrafusnál, a túlsó oldalon a kálvinisták tanácskoztak, hogy nem jó lenne-e a protestáns püspököket kivenni a javaslatból?
Csak a lutheránusok nem látszanak meg sehol. Hiszen éppen azért lutheránusok.
Ott bent Helfy Ignác szorongatta a miniszterelnököt, hogy mért kegyetlenkedett azzal a boldogtalan rabbival s minek kötötte hozzá a tárcáját a javaslathoz.
Most aztán megindult a mamelukok közt is a panaszkodás:
– Bizony jobb is lett volna, ha valamelyik más miniszterhez köti hozzá a javaslatot.
– Igen, de nem a javaslatra lett volna jobb, hanem mireánk.
– Tisza valóban a kabinetkérdésnél is erősebb eszközt használt.
– Hogyhogy?
– Mert ha még csak azzal fenyegetett volna meg, hogy »smindnyájan megyünk«, de egyenesen kimondta, hogy a többi miniszterek maradnak.
Már erre aztán belátták az ellenzékiek is, hogy ezt a javaslatot csakugyan illik megszavazni a mamelukoknak. Az ülés vége felé szólalt fel Tisza Kálmán s polémikus tehetsége régi erejében csillogott.
Láng Lajos gyönyörködve hallgatta ketrecéből, s amint üde arcát a mosoly és a tetszés derűje elönté olykor-olykor, hálateljesen pillantott át a miniszterelnökre:
– Ejnye, be jóvá tette a beszédemet!

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir