A HELYZET KRÓNIKÁJA

Full text search

A HELYZET KRÓNIKÁJA
A Jansky-ügy bevégződött, s mint az ismeretes muszka harcokból, maradt – egy halott; az agyonszúrt tüntető.
De a kérdés megoldatott. Tisza Kálmán nagy szolgálatot tett hazájának, hogy fölvetette ezt a Jansky-kérdést ilyen erős alakban.
Mert ez volt az első eset, amikor próbára volt téve, hogy a magyar alkotmány milyen erős és mit bír el.
Egy dilemma elé voltunk állítva.
Vagy megbírja még azt a magyar miniszterelnök, hogy egy tábornok tette felett kritikát nyilváníthat és akkor még ér valamit ez az alkotmány – vagy nem bírja el a magyar miniszterelnök ezt sem, és akkor nem ér az alkotmányunk egy ütet taplót.
És ez esetben válik csak igazán nevetségessé, amivel Bécsből érvelnek: »hogy hiszen ez a hadsereg főleg minket védelmez«.
… Ugyan, ugyan, mi védelmezni valónk van nekünk akkor?
*
»Az a titkos kéz«, mely Bécsben ellenünk szőtte a szálakat, melyeket a magyar király alkotmányszeretete minden habozás nélkül széttépett, nagyon ártalmas volt a múltban.
Mert ameddig ő mozgatta a körmeit, a magyar nemzet élete nem volt egyéb a történelem tanúsága szerint, minthogy az egyik forradalomból kijött s a másik felé ment erőt gyűjtve.
S még az a fatalitása is volt, hogy azalatt azon hadsereget, mellyel megütközni fog, őneki kellett élelmeznie.
Dicsőség a királynak, hogy ez az idő már elmúlt.
Azt a titkos kezet jó volna már egyszer végképp bebalzsamozni.
A Burg kísértetei feljárnak. A fehér asszony sokszor előjön. Ő különben ártatlan teremtés. De a titkos kéz még sok galyibát csinálhat a jövőben.
*
Ezúttal azonban elmúlt a veszély s nemhogy meglazult volna a bizalom király és nemzet között, hanem inkább megszilárdult e próba által.
Őfelségét ugyan kellemetlenül érintették némely, a Jansky-üggyel kapcsolatos tapintatlanságok (de nem a Tisza parlamenti válasza), s azt ki is fejezte Tisza előtt.
– Felséges uram, – mondá Tisza – én a magam részéről azt tettem, amit legjobb lelkiismeretem szerint a király és haza iránti hűség sugallt; ha fölséged gondolja, hogy más megfelelőbben tenne eleget kötelességeinek, én hódolattal teszem le kezeibe a rám ruházott tisztet.
A király élénken közbeszólt:
– Ilyenről ne is beszéljünk. Ön pótolhatatlan ember ma az országnak és a dinasztiának.
– Pótolhatatlan ember nincs, felséges uram – felelte Tisza szerényen –, s hogy én sem vagyok az, mi mutatja jobban annál a körülménynél, hogy tizenegy évi működésem után egy ilyen másodrendű kérdésben kezd fölséged bizalma inogni bennem.
Mire a király – mint szavahihető forrásból tudjuk – e szavakkal szakítá félbe:
– Mit beszél ön? Az én bizalmam önben egy percig sem ingadozott.
S mint már tudjuk, a király úgy, mint előbb is, teljesen a magyar álláspontra helyezkedett – a hadsereggel szemben. Ez az első eset, mióta a Habsburgok uralkodnak.
*
És ezzel természetesen abszurdummá vált minden demonstráció.
Mert mi az ördögért demonstráljunk mi, ha mi győztünk?
Hadd demonstráljon most a hadsereg, ha kedve van.
Mert oka csak neki van.
*
De ha már a tapintatlanságok egész rendszeres sorozata volt a Jansky-ügy (Denique minden hű marad a származásához, mert hiszen egy tapintatlanságból származott is) még a befejezése után is be kellett csomózni egy rettenetes tapintatlansággal, ama rendőri brutalitással, mely megfagyasztotta minden jó érzésű ember vérét – vagy hogy inkább felforralta. (Válasszanak, kérem, szabadon a kifejezések közül.)
Midőn a vasárnapi tüntetések történtek, a politikai körök már akkor tudták, hogy a Jansky-ügy a magyarok diadalával végződött és a hadsereg vereségével. (Azoknak egy vereség úgyis ide-oda.)
Hát nem az lett volna-e az első teendő, tudatni a néppel, hogy Jansky szabadságolva van, s a tüntetéseknek immár semmi értelme; óvakodjanak tehát, mert a rendőrség nemcsak az elfogatásokra, hanem a fegyver használatára is utasítva van?
Ahelyett azonban egész kedélyesen vették a kraválokat, mint valami jó tréfát.
S magam hallottam az intéző faktorok közül nehánytól, hogy mintegy nevetségessé tették, megbélyegezték azokat a tüntetőket, akik a rendőrség közeledtére megszaladtak.
No, már ez talán furcsa állapot!
Mert vagy az nem volt nevetséges, hogy megszaladtak vagy az nem volt jogos, hogy szúrtak a nép közé.
Mert már azt mégsem tételezem föl őnagyságaikról, hogy előttük az a nevetséges, ha valaki le nem szúratja magát.
*
A hadsereggel szemben megkaptuk az elégtételt, de most már itt jön az ügy mellék-kiágazása; most már a rendőrséggel szemben követeljük az elégtételt.
Ki volt a vétkes?
A közönség a Máltás Hugó és Osgyán urak fejét kéri s illetékes körökben is ez a két név kering mint bűnbak – amint mi értesültünk.
Ami azonban egészen meglepő a magyar közigazgatásban, mert eddig mindig vagy ki nem derült soha az efféle, vagy ha kiderült – rendesen valami közrendőrre derült ki, akinek a számját nem tudni.
Ez már így van hiába, ez már hozzátartozik a magyar nemzeti tradíciókhoz.
De ezúttal még tovább fejlesztik e nemzeti motívumot ha hinni lehet a »Pesti Napló«-ban egy nyilatkozatnak, mely a »közönség köréből« rovatban így hangzik:
T. szerk. úr!
A szám nélküli rendőrök, kik a múlt vasárnap oly kegyetlenül megrohanták a közönséget, hordárok voltak.
A rendőrség ugyanis nem lévén elegendő számmal, a tüntetések alkalmára hordárokat szerződtetett, s azokat szuronyos lőfegyverrel látta el. – Különös, de való.
K.
Nem különös ez cseppet sem. Én ezt vártam. Így szokott ez mindig kisülni.
*
A belügyminiszteriumban úgy magyarázzák a dolgot, hogy a rendőrök kényelemhez lévén szokva, két-három éjjel talpon kelletvén lenniök, álmatlanságukban ingerültek és dühösek voltak s csak úgy követhette el valamely vadállat az iszonyú brutalitást, mely ha nincs rá különösebb ok, úgyszólván szándékos emberölésnek minősíthető. Emberölésnek passzióból. Ezt még tán a büntetőkódex sem ösmeri.
A rendőrség azonban tud okot.
Egyik ez urak közül elbeszélte ma nekem, hogy már kinyomozták az esetet; az illető áldozat le akarta a rendőrt rántani lováról s ez ekkor nyúlt fegyveréhez s mártotta a szívébe.
– S ki volt az illető lovas rendőr?
– Hm, azt még e pillanatban nem tudjuk.
– Ejh, hát akkor kitől tudják az esetet?
– Attól, aki látta.
– De hisz akkor annak látnia kellett a rendőrt is.
Az én rendőrségi forrásom elgondolkozott erre s érthetetlen szavakat morogva távozott.
Bizonyosan arról gondolkozott, hogy ilyen a félrendszabály; nem volt elég leszedni a táblácskákat, – föl kellett volna a rendőröknek rakni álarcokat is.
*
Még egy megcsipkedni való szituáció volt a tegnapi országgyűlésen.
A nagyságos demokrata urak az egész dologból nem láttak egyebet, mint hogy ővelök, a képviselőkkel hogy diskurált a rendőr. De ővelök! Országgyűlési képviselőkkel! Hallatlan ez!
Önkéntelen eszembe jut az a török bég, akire rálőttek az ablakon át, de a törvényszék előtt a merényletben a legsúlyosabb résznek mindég azt hajtotta, hogy ő akkor éppen csibukozott.
Rettenetes az. Egy csibukozó emberre lőni! Vegye tekintetbe a tekintetes törvényszék!
… No hát én erre azt mondom, hogy egy képviselőnek az utcán egy cseppel sincs több joga, mint más embernek. S a gorombáskodás, mellyel őt illeti ilyenkor a rendőr, egy csöppet sem esik súlyosabb beszámítás alá, mint más közönséges halandóval szemben.
De hát így van ez, ha az ember mindenben legelőbb is a saját becses énjét látja.
Az, amit Péchy Tamás a Ház elnöke mondott nekik, szinte csak puszta beszéd.
A Ház elnöke úr a tanácsteremben, kézzelfogható hatalma ott sincs, de a Házon kívül egyáltalán megszűnik létezni – legfeljebb panaszt tehet valamely ügyben az illető hatóságnál – mint minden egyes ember tehet.
Azért kíváncsi vagyok, hogy ha fölkeresték volna amaz éjjel a Ház elnökét, mit cselekedett volna a maga sokat emlegetett hatalmával a táblácska nélküli rendőrök előtt?
Legfeljebb azt mondhatta volna nekik: »Önök meg fognak jegyzőkönyvileg rovatni.«
*
De ha már megróttam az ellenzéki képviselőket felszólalásaik említett részére vonatkozólag, a mamelukokat sem hagyhatom egészen szó nélkül.
A mamelukság nem azt jelenti, urak, hogy mindig azt a felfogást pártolják, amely nem a közönségé.
Tanulhatnának erre nézve Tisza Kálmántól, aki szívesen áll a közönség részére amikor teheti.
Egy tekintélyes mameluknak, aki a rendőrséget mentegette, előhoztam tegnap, hogy két lövés is történt a Múzeum-téren.
– Az nem igaz – vágott közbe élénken –, biztosítom önt, hogy nem igaz. Hallottam volna a lövést, mert ott lakom közel. De meg nem is volt a rendőrök puskája megtöltve.
– Legyen nyugodt kérem, nem is a rendőrök részéről lőttek, hanem a közönség közül.
– Az már más… Hallottam is valamit, ha jól rémlik… úgy éjfél felé… igen, igen… Hát lássa és még önök a tüntetőket védelmezik…
– Legyen nyugodt kérem, nem lőttek sem a rendőrök, sem a közönség, csupán csak én akartam kipróbálni, hogy az ön esze milyen irányban hord…
*
És ezzel a kis elmefuttatással én is befejezem remélem most már mindenkorra a Jansky-ügyet, mely tapintatlanságból eredt, azzal kezdődött, folytatódott és végződött.
Annyira tapintatlan volt benne minden, hogy még ez az én cikkem is tapintatlanság.
De legalább ez a legislegutolsó.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir