A T. HÁZBÓL [máj. 5.]

Full text search

A T. HÁZBÓL [máj. 5.]
Ha ékesen akarnék beszélni (de nem akarok) azzal kezdeném, hogy a sisakos Mars megjelent ma a képviselőházban és bekopogtatott az ajtón.
És ha maliciózus ember volnék, azt is beleszőném, hogy a folyosón jövet találkozott Merkurral, aki savanyú képpel távozott a gardrób felé a felsőruháját keresni (valaki azonban már elvitte volt a szegről az ő palástját is) s ezzel a következő párbeszédet váltotta:
Mars: Hova, hova, isten barátom?
Merkur: Tudom is én. De itt már semmi keresetem többé. Nincs már ezeknek semmijök. Jobb ha te is visszafordulsz, Mars.
Mars: Nekem nem pénz kell. Nekem vér kell. S az még van nekik!
Merkur: Úgy? Menj hát, derék Mars, és vedd ki a részedet te is.
Mars hát ment és bekopogtatott az ajtón:
– Ide azzal az emberanyaggal! – süvítette be zordonan…
Ilyen ékesen tudnék én írni, ha akarnék, de mivel prózai világot élünk és az ékes hasonlatokat, merész metaforákat kivette árendába a habarékpárt, hát egyszerűen bevallom, hogy Merkur nem volt ott (elvitte az már az utolsó pénzes zacskót még húsvét előtt), sőt Mars isten úr sem fordult meg a Házban, hanem igenis ott tündöklött egy katonai uniformis a Fejérváry miniszter háta mögött s hogy az illető ezredesnek legyen hova néznie méltó helyre, ha netalán megunná magát, míg a civilek haszontalan orációkkal ölik az időt, a karzaton is volt egy uniformis. Azonfelül egypár vén anyóka ült fent, akiknek katona unokájuk van s ezen a jogcímen érdeklődnek a népfölkelési javaslat iránt.
A képviselők csak gyéren töltötték be a padokat. Fázékonyan húzódtak egymáshoz. Kényelmetlen hideg levegő volt a fűtetlen teremben.
Az öregek, akik már nem lesznek »népfölkelés«, a folyosókon segítettek Tiszának igazságügy-minisztert találni, de persze a Tisza tudtán kívül, aki ma nem volt jelen az ülésen.
Nehányan a fogukat piszkálták egy-egy fülkében: ezek a királynál ebédeltek tegnap. Tisza is bizonyosan ott reggelizik ma.
Általában mindenen meglátszik, hogy a király otthon van. Udvari bonmot-k szállingóznak szerte, két fehér cédula hirdeti a folyosón, hogy akik az estélyre nem mehetnek, hol menthetik ki magokat. Egy udvari tiszt alakja feltűnik a karzaton.
Bent ezalatt nyugalommal, és mondjuk ki a mai szónokok dicséretére, igazán tárgyilagosan folyik a tárgyalás. Fejérváry báró, noha ő az első miniszter, akit Tisza ilyen fontos pillanatban magára hagy, egy váratlanul ügyes beszédet tart a javaslat mellett.
Nini – csodálkozik mindenki –, milyen hévvel, milyen szabatosan beszél s mennyi reverenciával a parlament iránt – mintha sohasem lett volna katona.
… S a minisztertől jó taktika volt, hogy ő maga éppen akkor vetkőzött ki teljesen a mondurból, mikor az egész országot abba akarja bújtatni…
Meg is éljenezték rokonszenvesen.
De a javaslat iránt bizony nem nagy lelkesültség van.
Mert hát furcsa dolog az a háború, kivált ránk nézve. A Vadnai Károly ügyes beszéde után, melyben tárgyilagosan mutatja ki, hogy a javaslat a létért való küzdelem követelése, melyet meg nem szavazni felelősség terhe nélkül nem lehet, kimentem a jobboldali folyosóra, ahol egypár mameluk elkomorodva hánytorgatta a jövőt:
– Bizony erősítenünk kell magunkat, mert milyen rettentő csapás volna az ránk nézve, ha még egyszer megvernének bennünket.
– Igaz – gondoltam magamba, és e sötét gondolat nyomása alatt átballagtam a másik folyosóra, ahol az ellenzék komolyabb elemei dugták össze a fejüket, ekképpen elmélkedvén:
– Milyen rettentő csapás volna az ránk nézve, ha egyszer mi vernénk meg valakit.
– Hogyan, ha mi vernénk meg valakit?
– Már ti. a közös hadsereg. Mert akkor aztán kifeszítené mellét a militarizmus s ugyancsak nem respektálná az alkotmányt.
»Hja ebben is lehet valami, – tűnődtem magamban. – Két oldala van a dolognak. Ha bennünket ver meg valaki, az is baj, ha mi verünk meg valakit, az is baj… Milyen szerencse, hogy nem vagyok képviselő, mert most nem tudnék hova lenni a lelkiismeretemmel: hogy melyik a kisebbik baj? De minthogy “népfölkelő” még vagyok, hát talán mégis jobb volna, ha mi vernénk meg valakit…«
E pillanatban ment el mellettem herceg Odescalchy Gyula, örök derült, kedves mosolyával az arcán.
– Pompásan beszélt – mondja vidáman.
– Ki? – kérdik mohón.
– Gajári. Tökéletes igaza van.
– Hát megszavazod?
– Hogyne!… Milyen javaslat! Minden fiatal férfi kimegy az országból… Teringette!… Úgy néz ki az egész, mintha magam terveztem volna ki.
S most látom csak, hogy nem két oldala van a dolognak, hanem három.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir